DISTRIBUIȚI
Getty

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a înmânat, în cadrul unei ceremonii private, medalii de vitejie celor doi ofiţeri de poliţie care şi-au riscat viaţa pentru a-l prinde şi aresta pe bărbatul acuzat de uciderea 51 de oameni în moschei din Christchurch, în martie, informează miercuri Reuters, potrivit agerpres.

După ce a masacrat credincioşi musulmani în două moschei, suspectul se îndrepta spre o a treia moschee atunci când ofiţerii de poliţie au reuşit să-i împingă maşina de pe carosabil şi să-l aresteze.


Citește și: Pentagonul vrea în continuare o alianță cu kurzii din Siria

„Toţi ofiţerii se întreabă cum ar reacţiona atunci când ar trebui să ia într-o fracţiune de secundă o decizie care le-ar putea pune în pericol vieţile”, a subliniat într-un comunicat preşedintele Asociaţiei Poliţiştilor din Noua Zeelandă, Chris Cahill. „Aceşti doi ofiţeri au răspuns la această întrebare cu un curaj remarcabil, care a apărat mulţi alţi oameni în faţa pericolului de a fi răniţi”, a adăugat el.

Australianul Brenton Tarrant, un adept al supremaţiei albilor, a pledat nevinovat la cele 92 de capete de acuzare emise în urma masacrului.

Citește și: Guvernul spaniol denunță violențele din Catalonia

Acţiunea celor doi ofiţeri, a căror identitate nu a fost dezvăluită la cererea tribunalului dat fiind continuarea procesului, a ajutat la salvarea de vieţi omeneşti, în condiţiile în care bărbatul înarmat plănuia să comită mai multe atacuri în oraş.

Poliţiştii decoraţi au afirmat că au fost parte a unei operaţii uriaşe, ce a dus la arestarea bărbatului. „În exercitarea atribuţiilor noastre de serviciu, noi am reprezentat tot personalul poliţiei din întreaga ţară, care îşi riscă viaţa în fiecare zi”, au spus ei într-un comunicat emis de poliţie.