DISTRIBUIȚI
AFP

Găsirea unei soluţii politice la problema Kosovo-Metohija este o prioritate naţională pentru Serbia, a declarat ministrul de externe sârb Ivica Dacic, aflat la New York pentru sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU, transmite marţi Tanjug, potrivit agerpres.

”Prin apărarea suveranităţii şi a integrităţii sale teritoriale, Serbia apără dreptul internaţional, Carta Naţiunilor Unite, pacea şi securitatea internaţionale, precum şi identitatea sa naţională şi istorică”, a spus Dacic.


Citește și : Zeci de pompieri mobilizaţi pentru a stinge un incendiu izbucnit la un centru de agrement din nordul Londrei

Oficialul sârb a adăugat că Serbia este angajată în mod sincer faţă de pace şi de dialogul dintre Belgrad şi Pristina mediat de Uniunea Europeană, dar şi faţă de punerea în practică a acordurilor deja convenite.

Kosovo şi-a declarat independenţa în februarie 2008, aceasta fiind recunoscută până în prezent de 23 dintre cele 28 de state membre ale UE. Ţările membre care nu au făcut acest lucru sunt Spania, România, Slovacia, Grecia şi Cipru.

Citește și : Azerbaidjanul condamnă desfăşurarea unor exerciţii militare în Nagorno-Karabah

Negocierile sârbo-kosovare mediate de Bruxelles au dus la un acord cadru în 2013. Totuşi, fiecare parte susţine că cealaltă îşi încalcă angajamentele în domenii precum energia, învăţământul şi drepturile minorităţii sârbe din Kosovo.

Pentru depăşirea acestui impas, preşedintele sârb a avansat recent ideea unui schimb de teritorii, oferind o parte din zona de sud a Serbiei populată masiv de etnici albanezi în schimbul anexării părţii de nord a Kosovo dominate de etnici sârbi.