DISTRIBUIȚI

Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună iulie din Spania din istoria înregistrărilor meteorologice, cu o temperatură medie de 25,6 grade Celsius, conform serviciului de meteorologie Aemet, informează marţi agenţia DPA, potrivit agerpres.

Temperatura medie lunară a depăşit cu 0,2 grade Celsius recordul anterior din iulie 2015 şi este cu 2,7 grade Celsius mai mare comparativ cu media pe termen lung pentru luna iulie. Înregistrările meteorologice datează din 1961.


Citeşte şi: FBI percheziţionează PALATUL lui Trump din Florida – Black News

„Am avut o masă de aer foarte cald deasupra ţării noastre, practic, toată luna iulie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Aemet, Ruben del Campo.

Valul de căldură din perioada 9-26 iulie a fost, „în plus, alimentat de o masă de aer şi mai caldă din Africa de Nord”, a spus el.

Valul de căldură, de 18 zile, care a afectat regiunea continentală şi Insulele Baleare, a fost al doilea cel mai lung de la debutul înregistrărilor meteorologice, a precizat Ruben del Campo.

Combinată cu o secetă care s-a întins pe mai multe luni şi cu vânturi puternice, căldura a creat în luna iulie condiţii favorabile pentru răspândirea numeroaselor incendii.

2022 marchează cel mai devastator an pentru incendiile forestiere din Spania. În primele şapte luni, flăcările au distrus peste 2.000 de kilometri pătraţi de teren – o zonă cu dimensiunea aproximativ egală cu a insulei Tenerife, cea mai mare din arhipelagul spaniol Canare.

Citeşte şi: Zelenski reaminteşte dezastrul de la Cernobîl – Black News

Incendiile sunt încă active în multe zone ale Spaniei, însă situaţia este mult mai puţin gravă comparativ cu cea din luna iulie.

Luna iulie 2022 a fost una dintre cele mai călduroase luni iulie din istoria monitorizărilor meteorologice, a anunţat marţi Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie specializată a ONU cu sediul la Geneva. Într-un comunicat, OMM, care citează date ale Serviciului Copernicus privind schimbările climatice, explică că temperatura în iulie 2022 a fost puţin mai scăzută decât în iulie 2019, însă uşor mai ridicată decât în iulie 2016.