DISTRIBUIȚI
Reuters

Candidata ucraineană la alegerile prezidenţiale din martie, Iulia Timoşenko, care figurează printre favoriţi, a negat joi că ar fi vrut să-şi adjudece sprijinul scriitorului brazilian Paulo Coelho, fără aprobarea acestuia, difuzând la anunţarea candidaturii sale un film în care acesta îi aducea un omagiu, potrivit AFP, scrie agerpres.

Difuzarea acestui film, în care scriitorul laudă talentele Iuliei Timoşenko, „o persoană care poate conduce o ţară”, fusese interpretat marţi ca un mesaj de sprijin, dar autorul „Alchimistului” a dezminţit rapid că s-ar fi angajat în favoarea fostului premier ucrainean.


Citește și : Australia: Recorduri de temperatură de aproape 50 de grade Celsius şi bere gratis pentru turişti

„Eu nu am înregistrat niciodată niciun mesaj care să-i susţină candidatura, chiar dacă îmi place mult ca persoană, politica ucraineană nu este domeniul meu”, a scris miercuri pe Twitter scriitorul brazilian.

„Nu este nicio propagandă din partea mea. Este un film autobiografic despre ultimii 15 ani din viaţa mea, unde erau utilizate imagini documentare din punctul meu de vedere absolut corecte”, a reacţionat joi în faţa presei Iulia Timoşenko, prezentă la Davos (Elveţia), în cursul unei conferinţe despre Ucraina, organizată de fundaţia oligarhului ucrainean Viktor Pinciuk în marja Forumului economic mondial.

Filmul respectiv a fost difuzat în cadrul congresului partidului Batkivşcina (Patria) al Iuliei Timoşenko, care a desemnat-o drept candidată la alegerile din 31 martie.

„Am întâlnit-o pe Timoşenko de două ori. Ea are carismă. Este o personalitate foarte puternică. A trecut prin multe încercări şi are o caracteristică unică: este capabilă să depăşească toate dificultăţile. Această persoană precis poate conduce ţara”, declară Paulo Coelho în film.

Biroul de presă al dnei Timoşenko a precizat pentru AFP că videoclipul cu Coelho fusese înregistrat în 2010 pentru un documentar.

Mesaje video ale altor personalităţi internaţionale, precum fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili sau ex-secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, au fost difuzate de asemenea în cursul acestui congres.

Intervievat de presa ucraineană, Rasmussen a dezminţit şi el că ar susţine-o pe Timoşenko.

Citește și : Emmanuel Macron salută „curajul sutelor de mii de venezueleni care mărşăluiesc pentru libertatea lor”

El a indicat canalului de televiziune ucrainean „Priamid” că acest mesaj nu era adresat personal Iuliei Timoşenko şi că el susţinea reformele angajate în Ucraina, dar nu susţinea niciun candidat în mod special.

Iulia Timoşenko, emblemă a „revoluţiei portocalii” din 2004, şi-a anunţat marţi candidatura la alegerile prezidenţiale. Ultimele sondaje o creditează cu prima şansă, înaintea preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko.