DISTRIBUIȚI
Daily Express

Stella Moris, iubita lui Julian Assange, a cerut din nou administraţiei preşedintelui american Joe Biden să renunţe la urmărirea penală a fondatorului WikiLeaks, după ce justiţia britanică a autorizat miercuri Washingtonul să conteste refuzul de extrădare a acestuia, relatează AFP, potrivit agerpres

‘Dacă administraţia Biden este serioasă în ceea ce priveşte respectarea statului de drept’ şi a ‘libertăţii presei în lume’, ‘singurul lucru pe care îl poate face este să abandoneze acest caz’, a declarat Stella Moris presei în faţa clădirii în care îşi are sediul Înalta Curte de Justiţie din Londra.


Citește și : Ultimele declaraţii ale lui Dominic Raab ÎNGRIJOREAZĂ Kremlinul

În opinia sa, această procedură reprezintă ‘cel mai pervers atac împotriva libertăţii presei în lume din întreaga istorie’, denunţând o procedură fondată pe ‘minciuni’.

Potrivit susţinătorilor lui Julian Assange, justiţia britanică a acceptat apelul Washingtonului împotriva refuzului de extrădare a australianului în vârstă de 50 de ani, urmărit în justiţie pentru difuzarea a sute de mii de documente confidenţiale, dar l-a limitat la chestiuni ‘tehnice’.

Data audierii nu este cunoscută încă. Între timp, fondatorul WikiLeaks rămâne în arest la închisoarea de înalta securitate Belmarsh (sud-estul Londrei).

La începutul lunii ianuarie, judecătoarea britanică Vanessa Baraitser s-a opus extrădării lui Julian Assange către SUA, invocând riscul de sinucidere.

Julian Assange a fost arestat de poliţia britanică în aprilie 2019, după ce a stat şapte ani izolat la Ambasada Ecuadorului din Londra, unde se refugiase în timp ce fusese eliberat pe cauţiune. El se temea de extrădarea în SUA sau Suedia, unde se confrunta cu acuzaţii de viol, între timp abandonate.

Citește și : Autorităţile iraniene se scuză pentru desele pene de curent din toată ţara

Assange, susţinut de numeroase organizaţii pentru libertatea presei, riscă 175 de ani de închisoare în SUA pentru difuzarea, din 2010, a peste 700.000 de documente clasificate privind activităţile militare şi diplomatice americane, în special în Irak şi Afganistan.