DISTRIBUIȚI
AFP

Reîntoarcerea surprinzătoare a fostului premier italian Silvio Berlusconi în prim-planul scenei politice arată că italienii au ‘memorie scurtă’, a declarat ex-prim-ministrul Mario Monti, într-un interviu pentru cotidianul german Die Zeit, înaintea alegerilor parlamentare de duminică din Italia, transmite joi dpa.

Berlusconi conduce un bloc conservator plasat pe primul loc în sondaje, şi, chiar dacă nu poate candida din cauza unei condamnări pentru fraudă fiscală, este creditat cu rolul decisiv în formarea noului guvern, în fruntea căruia şi-ar putea instala un aliat apropiat.


‘Dnul Berlusconi este o personalitate incredibil de puternică şi de rezistentă.Iar revenirea sa arată că oameni au memorie scurtă’, a afirmat Monti, un tehnocrat care a preluat conducerea guvernului de la Berlusconi în 2011, într-un moment în care Italia era aproape de faliment.

Mario Monti l-a descris pe magnat ca ‘tatăl tuturor populiştilor’, dar a afirmat că pieţele nu sunt îngrijorate de promisiunile electorale extrem de generoase pe care acesta şi alţi politicieni le-au lansat în campanie. ‘Nimeni nu se aşteaptă’ ca aceste promisiuni să fie respectate, a explicat Monti.

În ce priveşte rezultatul larg anticipat al unui parlament fără o majoritate, fostul comisar european a declarat că se aşteaptă la o mare coaliţie între Partidul Democrat (de centru-stânga), aflat în prezent la guvernare, formaţiunea lui Berlusconi, Forza Italia, şi – posibil – Liga Nordului (de extremă dreapta), drept ‘cea mai probabilă soluţie’ la un impas postelectoral.