DISTRIBUIȚI
afp

Cultura şi societatea italiene riscă să fie distruse de islam, a declarat liderul partidului de extremă dreapta Liga Nordului, Matteo Salvini (foto), un aliat al fostului premier Silvio Berlusconi, angajându-se să oprească ‘invazia’ migranţilor, transmite marţi Reuters, potrivit agerpres.

Comentariile lui Salvini au survenit după ce un membru marcant al formaţiunii sale, Attilio Fontana, a declanşat un val de critici prin declaraţia sa că ‘rasa albă’ din Italia ar putea fi ‘distrusă’ dacă nu vor fi luate măsuri mai dure de stopare a migraţiei, provenită mai ales din Africa.


Citeşte şi: Pod PRĂBUŞIT în Columbia. Cel puţin 9 oameni au murit – FOTO/VIDEO

Attilio Fontana este favorit la funcţia de preşedinte al Lombardiei la scrutinul regional ce va avea loc la 4 martie, simultan cu alegerile legislative naţionale, în care imigraţia a devenit o temă majoră de campanie.

Confruntat cu un val de condamnări pentru comentariile sale de la postul local Radio Padania, Fontana a declarat ulterior că a fost o ‘scăpare’ din partea lui.

Fontana a primit însă un sprijin rapid din partea liderului formaţiunii sale, Matteo Salvini, a cărui popularitate a crescut puternic în ultimii ani datorită poziţiei lui antiimigraţie.

‘Suntem sub atac. Cultura, societatea, tradiţiile şi modul nostru de viaţă sunt în pericol’, a declarat Salvini. ‘Culoarea pielii cuiva nu are nimic de-a face cu asta, dar riscul este real. Secole de istorie riscă să dispară dacă islamizarea, care până acum a fost subestimată, are câştig de cauză’, a adăugat liderul Ligii Nordului.

Citeşte şi: Liderii palestinieni vor să suspende recunoaşterea Israelului

Mai mult de 600.000 de migranţi au sosit în Italia în ultimii patru ani, după ce au traversat Mediterana pentru a scăpa de războaie şi sărăcie.

Musulmanii reprezintă totuşi doar o minoritate redusă în Italia, unde religia majoritară este catolicismul. O prognoză a Pew Research Centre estimează că procentul de musulmani în Italia va fi de 4,9% din populaţie în 2020, faţă de 3,7% în 2010.

Toate partidele principale au cerut măsuri mai stricte împotriva imigraţiei, iar guvernul de la Roma colaborează strâns cu autorităţile libiene pentru a împiedica traficul de persoane. Anul trecut, numărul migranţilor sosiţi pe mare a scăzut cu o treime.

Liderul Partidului Democrat (centru-stânga), de guvernământ, fostul premier Matteo Renzi, a acuzat luni Liga Nordului că induce un sentiment de teamă în populaţie, în timp ce Mişcarea Cinci Stele (populistă şi antisistem) a subliniat că remarcile lui Fontana arată caracterul extremist al blocului de centru-dreapta.

Sondajele preelectorale prognozează că partidele de centru-dreapta vor obţine cele mai multe voturi la alegerile din martie, dar fără a avea o majoritate.