DISTRIBUIȚI

Italia, una dintre puterile occidentale cele mai angajate în Afganistan, a anunţat miercuri că şi-a repatriat ultimii militari în cadrul retragerii accelerate a contingentelor NATO, informează AFP, potrivit agerpres.

‘În seara de ieri (marţi) s-a încheiat în mod oficial misiunea italiană în Afganistan’, a transmis ministrul apărării, Lorenzo Guerini, într-un comunicat.


Citește și: Mai mulți înalți oficiali de la Phenian au fost DEMIȘI după un ‘incident grav’ legat de COVID-19

‘Aceasta nu înseamnă că angajamentul comunităţii internaţionale, începând cu Italia, faţă de Afganistan se încheie aici. El va continua sub alte forme, de la întărirea cooperării la dezvoltare şi la sprijin pentru instituţiile republicane afgane’, a adăugat el.

Ultimul contingent italian, constituit din câteva zeci de militari, a părăsit Herat (vestul Afganistanului) şi a sosit pe aeroportul din Pisa.

Potrivit ministerului, 53 de militari italieni au murit şi 723 au fost răniţi în Afganistan, din totalul de 50.000 desfăşuraţi în cele două decenii de misiune în această ţară.

Italia a fost, alături de SUA, Turcia, Marea Britanie şi Germania, una din principalele cinci ţări angajate în misiunea NATO ‘Resolute Support’, de instruire a forţelor afgane pentru a fi capabile să asigure securitatea ţării lor după plecarea trupelor străine.

Citește și: Germania și-a retras în totalitate trupele din Afganistan

Italia a început să primească pe teritoriul său colaboratori civili afgani ai forţelor sale. La 14 iunie, 82 de persoane, în majoritate interpreţi şi familiile lor, au sosit la Roma. Armata italiană a identificat deja 270 de afgani eligibili şi studiază dosarele a încă 400.

După 20 ani de prezenţă, NATO a anunţat la 29 aprilie începerea retragerii trupelor sale, o decizie ce deschide o perioadă de mare incertitudine pentru Afganistan, unde violenţele continuă.