DISTRIBUIȚI

Italia îşi va respecta angajamentele în cadrul NATO în faţa crizei ucrainene, a declarat miercuri ministrul apărării, Lorenzo Guerini, chemând în acelaşi timp la un ‘dialog constructiv’ între diferitele părţi, transmite AFP, potrivit agrepres.

‘Alianţa a prevăzut o întărire a măsurilor de disuasiune pe flancul său estic, la care Italia participă’, aminitit ministrul într-un comunicat.


Citeşte şi: Termenul limită pentru vaccinarea anti-Covid a personalului NHS urmează să fie amânat – Black News

‘Dacă vor fi luate noi decizii, tot în cadrul strategiei NATO de disuasiune, Italia va aduce o nouă contribuţie şi îşi va îndeplini angajamentele, reafirmând valoarea coeziunii Alianţei, în special dând asigurări ţărilor membre din flancul estic’, a adăugat responsabilul italian.

În paralel cu reafirmarea urmăririi liniei adoptate de NATO, ‘noi favorizăm şi încurajăm toate eforturile şi instanţele de dialog deschise cu Rusia’, a arătat Guerini. ‘Niciunul dintre noi nu vrea să alimenteze tensiunile, dorim toţi, dimpotrivă, menţinerea şi punerea în aplicare a unui dialog constructiv’, a subliniat el.

‘Orice agresiune împotriva Kievului ar avea consecinţe grave’, a mai afirmat ministrul italian.

Potrivit unui oficial guvernamental citat de Reuters, Roma le-a solicitat companiilor italiene să nu participe miercuri la o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin, destinată impulsionării legăturilor de afaceri între cele două ţări.

Întâlnirea, iniţial programată să aibă loc în noiembrie, va avea loc prin videoconferinţă, cu participarea unor manageri de top din companii italiene precum Enel şi UniCredit, conform unor surse care au văzut lista invitaţilor.

Oficialul a mai precizat că este vorba despre o iniţiativă privată, în care guvernul de la Roma nu are nicio implicare.

În ultimii ani, Italia a întreţinut cu Rusia relaţii mai liniştite decât vecinii săi europeni, mai ales când la guvernare s-a aflat coaliţia între Liga (de extremă dreapta, condusă de Matteo Salvini) şi Mişcarea 5Stele (antisistem), aminteşte AFP.

Citeşte şi: Washingtonul promite o ‘ripostă fermă’ Belarusului dacă ajută Rusia să invadeze Ucraina

Fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, care a dominat viaţa politică din Italia în ultimele decenii, nu a ezitat niciodată să-şi afişeze ostentativ prietenia cu Vladimir Putin.

Sosirea la putere a lui Mario Draghi în februarie 2021 a schimbat datele problemei, noul premier adoptând în mod hotărât o poziţie pro-atlantistă. Un episod de răcire a relaţiilor a fost consemnat la sfârşitul lunii martie 2021, când Italia a expulzat doi funcţionari ruşi acuzaţi de spionaj.