DISTRIBUIȚI
EurActiv

Şeful guvernului italian Giuseppe Conte şi-a avertizat marţi omologii europeni că va refuza să susţină un plan de relansare european „la preţ redus” în timpul viitorului summit din 17-18 iulie, exprimându-şi totodată speranţa că acest summit va fi „decisiv”, informează AFP, potrivit agerpres.

„Trebuie să avem curajul să decidem imediat. Nu este posibil să ne gândim să încheiem această negociere cu o propunere la preţ redus”, a declarat Conte la finalul unei întrevederi la Lisabona cu premierul portughez Antonio Costa.


Citește și: Masca devine OBLIGATORIE în Catalonia

„Dimpotrivă, ar trebui să lucrăm la un răspuns ambiţios, la o decizie politică puternică pe care o aşteaptă cetăţenii noştri”, a adăugat el în timpul unei conferinţe de presă comune.

Următorul Consiliu European, primul summit faţă în faţă al celor 27 de lideri ai UE după măsurile de izolare impuse în contextul pandemiei de coronavirus, va viza adoptarea în unanimitate a planului de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană.

Această propunere este finanţată din bugetul pe termen lung al UE (2021-2027) în valoare de 1.100 de miliarde de euro.

„Acest pachet trebuie evaluat în mod global (…) Din acest motiv consiliul european din 17-18 iulie va fi atât de important. Sperăm că el va fi decisiv şi noi ne vom lupta ca el să fie decisiv”, a afirmat Conte.

Citește și: SUA se retrag oficial din Organizaţia Mondială a Sănătăţii

La rândul său, Costa a apreciat că previziunile economice publicate marţi de Comisia Europeană, care anticipează pentru zona euro o recesiune fără precedent şi mai rea decât se aşteaptă în 2020, „arată clar în ce măsură este o urgenţă să se ajungă la un acord”.

Planul de relansare, de care vor beneficia în primul rând ţările din sudul UE, cele mai afectate de COVID-19, suscită numeroase rezerve din partea ţărilor supranumite „frugale”: Ţările de Jos, Austria, Suedia şi Danemarca.