DISTRIBUIȚI
ansa

Dialogul dintre Italia şi Comisia Europeană cu privire la buget nu va fi un „schimb de concesii”, subliniază premierul italian Giuseppe Conte într-un interviu publicat joi în Corriere della Sera, preluat de Reuters, potrivit agerpres.

Prim-ministrul italian a susţinut în interviu obiectivul de deficit prevăzut de guvernul său, de 2,4% din produsul intern brut (PIB), care este însă criticat de Comisia Europeană (CE), în viziunea căreia este un nivel prea ridicat, şi care a cerut Romei să-şi revizuiască planurile bugetare.


Citeşte şi: Caravana migranților: Trump vrea să trimită până la 15.000 de militari la graniţa între SUA şi Mexic – VIDEO

După cum a argumentat Conte, este „lipsit de raţiune şi profund necinstit” ca actualul guvern al Italiei să fie învinuit pentru situaţia economică precară pe care o indică datele economice recent publicate, întrucât impactul reformelor lansate de executivul său va fi vizibil abia din 2019.

Atât Comisia Europeană, cât şi pieţele financiare sunt îngrijorate de proiectul de buget al Italiei pentru că această ţară se confruntă cu o datorie publică de 2.300 miliarde euro, echivalentul a 131% din produsul intern brut. În plus, prognozele de creştere ale guvernului Italiei sunt considerate mult prea optimiste (1,5% în 2019 faţă de 1% cât estimează majoritatea observatorilor, printre care şi Fondul Monetar Internaţional), ceea ce ar putea agrava şi mai mult deficitul.

Citește și : SUA: Trump îl critică dur pe republicanul Paul Ryan în controversa privind eliminarea dreptului la cetăţenie prin naştere