DISTRIBUIȚI
Radio Chisinau

Un general de carabinieri, un economist, un campion olimpic, o specialistă în criminologie… Mişcarea 5 Stele (M5S, populistă) şi-a prezentat joi, la Roma, echipa ce ar urma să fie adusă să guverneze Italia în cazul în care aceasta va câştiga duminică alegerile legislative, informează AFP.

„Suntem pe cale să facem un lucru ce nu a fost făcut niciodată în istoria Republicii: să prezentăm o propunere de echipă guvernamentală înainte de alegeri”, a declarat Luigi Di Maio (31 de ani), candidatul M5S pentru postul de şef al guvernului, conform agerpres.


Adesea criticat pentru lipsa sa de experienţă politică, Di Maio a găsit 17 experţi, în general proveniţi din societatea civilă, şi a propus trei femei pentru funcţiile principale în guvern: Ministerul de Interne, al Afacerilor Externe şi al Apărării.

Citește și : Slovacia : Poliţia a arestat mai mulţi oameni de afaceri italieni suspectaţi de corupţie de către Jan Kuciak

Este şi cazul specialistei în criminologie Paola Giannetakis, desemnată pentru Ministerul de Interne, sau al profesoarei de sociologie politică, Emanuela Del Re, aleasă pentru portofoliul Afacerilor Externe.

Generalul de carabinieri Sergio Costa (58 de ani) a fost ales de M5S pentru postul de ministrul al mediului, în timp ce campionul olimpic la nataţie Domenico Fioravanti (40 de ani) a fost propus pentru Ministerul Sportului.

„Unii au râs de noi” pentru această alegere de a prezenta o echipă guvernamentală virtuală, „însă noi vom fi cei care vom râde luni, pentru că, după toate probabilităţile, italienii ne vor plasa la 40%” (din voturi), a declarat Di Maio.

În virtutea unui mod de scrutin complex ce combină votul proporţional şi cel majoritar, experţii estimează la 40-45% pragul de vot necesar pentru a obţine majoritatea absolută de locuri în cele două camere.

Practică inedită în Italia, prezentarea unui guvern „fantomă” răspunde dorinţei de transparenţă din partea M5S. Însă, şansele de a vedea această echipă preluând efectiv frâiele conducerii par slabe. Potrivit celor mai recente sondaje de opinie disponibile – publicarea lor este interzisă în cele 15 zile ce preced scrutinul – M5S este creditată cu 28% din intenţiile de vot.

Coaliţia formată din dreapta şi extrema dreaptă este mult înainte, cu 37% din intenţiile de vot, iar cea de stânga, în prezent la putere, cu 27%.

Cu toate acestea, în 2013, M5S a trecut de la 19-20% din intenţiile de vot cu 15 zile înainte de scrutin la 25% în urma scrutinului.

În caz de majoritate relativă, M5S va trebui să negocieze cu alte partide, ceea ce până acum ea a refuzat să facă.