DISTRIBUIȚI
La Stampa

Mai multe mii de manifestanţi au ieşit zgomotos sâmbătă pe străzile din Riace, sat din sudul Italiei prezentat ca un model de integrare a migranţilor, cerând eliberarea primarului suspectat de ajutor acordat imigraţiei ilegale prin căsătorii de convenienţă, potrivit televiziunilor italiene, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Manifestanţii, printre care numeroşi cetăţeni străini, sindicalişti, membri ai unor asociaţii sau partide politice, s-au adunat în număr mare în faţa locuinţei primarului pus sub arest la domiciliu, Domenico Lucano, care i-a salutat de la fereastră cu pumnul ridicat.


Citește și : Turcia: Anchetă după dispariţia unui editorialist saudit la Istanbul

„Rezistă! Continuă să lupţi!”, au scandat aceştia, în timp ce pe un banner se putea citi „Lumea îl iubeşte, Italia îl arestează”.

Primarul din Riace, sat din Calabria cu 1.800 de locuitori, a fost arestat marţi, într-un moment în care guvernul populist italian pune sub semnul întrebării sistemul de primire a migranţilor în mici structuri, care este în folosul a numeroase comune.

Primar din 2004, apropiat stângii, Domenico Lucano, mai este acuzat pentru încălcarea legilor privind achiziţiile publice în atribuirea contractelor de colectare a gunoiului din satul său în favoarea unor cooperative având legături cu migranţii.

Citește și : Senatul SUA aprobă numirea judecătorului Kavanaugh la Curtea Supremă

Arestarea sa a provocat vii reacţii în Italia, deoarece „modelul” din Riace a fost salutat în întreaga lume: din anii 2000, cu fonduri italiene şi europene, acest sat care risca să rămână fără locuitori a revenit la viaţă datorită primirii a sute de solicitanţi de azil.