DISTRIBUIȚI
afp

Liderul formaţiunii italiene Liga (extrema dreaptă), Matteo Salvini, a apreciat duminică drept „inacceptabile” avertismentele ministrului francez al economiei, Bruno Le Maire, care îşi exprimase anterior îngrijorarea pentru stabilitatea zonei euro, potrivit AFP, potrivit agerpres.

„Un ministru francez ‘avertizează’ viitorul guvern: nu schimbaţi nimic sau vor fi probleme! Încă o invazie de teren inacceptabilă”, a afirmat pe Twitter duminică Matteo Salvini, care urmează să prezinte luni preşedintelui italian un proiect de guvernare comun cu Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem).


Citește și : Mahmoud Abbas, internat pentru a treia oară într-o săptămână

„Nu am cerut voturile şi încrederea pentru a continua pe calea sărăciei, a precarităţii şi a imigraţiei. Italienii înainte de toate!”, a adăugat şeful Ligii, apropiat de Frontul naţional francez.

„Fie ca francezii să se ocupe de Franţa şi să nu-şi vâre nasul în problemele altora”, a mai spus el presei duminică după-amiază, în faţa unuia dintre standurile la care Liga şi-a invitat simpatizanţii să se pronunţe asupra acordului de guvernare încheiat cu M5S.

„Să vorbim mai degrabă de Ventimiglia şi de migranţii opriţi la frontieră” plecaţi din Italia, a adăugat el.

Liga şi M5S au făcut public vineri un „contract de guvernare” care nu evocă o ieşire din zona euro ca primele sale schiţe, dar întoarce spatele cu hotărâre austerităţii şi „diktatelor” Bruxellesului, promiţând cea mai mare fermitate împotriva imigraţiei.

„Dacă noul guvern îşi asumă riscul de a nu-şi respecta angajamentele datoriei, deficitului, precum şi însănătoşirii băncilor, toată stabilitatea financiară a zonei euro va fi ameninţată”, a avertizat duminică Bruno Le Maire în cursul emisiunii „Le Grand Rendez-vous” de la Europe 1-Les Echos-CNEWS.

Citește și : SUA denunţă lipsa totală de legitimitate a alegerilor prezidenţiale din Venezuela (Departamentul de Stat)

„Fiecare trebuie să înţeleagă în Italia că viitorul Italiei este în Europa şi nicăieri altundeva şi, pentru ca acest viitor să fie în Europa, există nişte reguli de respectat”, a mai subliniat Le Maire.

„Angajamentele care au fost asumate de Italia valorează oricare ar fi guvernul.Eu respect decizia suverană a poporului italian, dar există angajamente care ne depăşesc pe fiecare dintre noi”, a afirmat ministrul francez.