DISTRIBUIȚI

Guvernul de la Roma a adoptat joi seară o suplimentare bugetară de 32 miliarde de euro pentru a răspunde efectelor devastatoare ale pandemiei asupra economiei şi a sprijini familiile şi firmele italiene, transmite AFP, potrivit agerpres.

Măsura survine în contextul în care viitorul cabinetului condus de Giuseppe Conte este incert, după ce Matteo Renzi şi-a retras partidul din coaliţia de guvernare, rămasă astfel fără majoritate în parlament.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Indonezia (VIDEO)! Cel puțin 34 de oameni au murit

Proiectul de rectificare bugetară propus de guvern trebuie adoptat de deputaţi şi senatori.

Cu fondurile suplimentare, guvernul vrea să adopte măsuri vizând ‘susţinerea operatorilor economici, sectoarelor productive şi cetăţenilor cei mai afectaţi de efectele pandemiei de COVID-19’, se menţionează într-un comunicat.

Aceste fonduri se adaugă celor peste 100 miliarde de euro deja mobilizate de Italia anul trecut pentru a relansa sectoarele economice închise în perioadele de lockdown, precum restaurantele şi turismul, şi a indemniza şomajul parţial.

Comunicatul mai precizează că noile fonduri sunt prevăzute pentru ‘a proteja forţa de muncă’ şi a susţine ‘sectorul de sănătate şi firmele, pentru a accelera şi întări reluarea activităţii economice’.

Şocul produs de pandemie asupra economiei italiene, a treia din zona euro, este unul dur. Italia a suferit în 2020 cea mai gravă recesiune a sa postbelică, cu un declin aşteptat de 9% al PIB.

Citeşte şi: Joe Biden anunță un plan de relansare economică de 1.900 de miliarde de dolari

Romei îi revine cea mai mare alocare, de 208,6 miliarde de euro în subvenţii şi împrumuturi, din planul de relansare de 750 miliarde adoptat în vară de liderii Uniunii Europene.

Italia a adoptat în noaptea de marţi spre miercuri versiunea naţională a acestui plan, în sumă de 222,9 milioane de euro – care include şi fonduri europene precedente rămase necheltuite -, pe care trebuie să-l prezinte Bruxellesului până la 30 aprilie.