DISTRIBUIȚI
Mandatory Credit: Photo by FRANCESCO RUTA/EPA-EFE/REX/Shutterstock (9722668a) Migrants descend from the Diciotti, an Italian Coast Guard patrol boat, carrying over 500 migrants rescued in recent days in the Mediterranean and a corpse in the port of Pozzallo, Sicily island, southern Italy, 19 June 2018. On board there are also 42 refugees rescued from the 'Trenton' ship of the US Navy from the shipwreck in front of the Libyan coast in which more than 70 people are missing. Migrants rescued in the Mediterranean arrived in Italy, Pozzalo - 20 Jun 2018

Italia a confirmat vineri intenţia sa de a se angaja într-un conflict cu Uniunea Europeană cu privire la problema redistribuirii migranţilor, dintre care 150 sunt în continuare blocaţi în Sicilia, ameninţând că îşi va reduce contribuţia la bugetul european, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Linie dură”, ultimatum, Roma a făcut cunoscut prin vocea celor două personaje forte ale majorităţii guvernamentale, Luigi di Maio, liderul Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem), şi Matteo Salvini, patronul Ligii (extremă-dreaptă), că vremea „umilinţei” a trecut.


Citește și : Nava Diciotti: Discuţiile de la Bruxelles s-au încheiat fără rezultat;Italia acuză UE de ‘ipocrizie’

„Uniunea Europeană a decis să întoarcă spatele Italiei încă o dată”, a scris vineri Luigi di Maio, unul dintre vicepremierii italieni, pe pagina sa de Facebook. „Suntem pregătiţi să reducem fondurile pe care le dăm Uniunii Europene”, a adăugat el, luând act de absenţa unui acord, vineri, la Bruxelles, la finalul unei reuniuni neoficiale pe tema migraţiei.

Celălalt vicepremier, Matteo Salvini, ministru de interne în cabinetul de la Roma, a avut un discurs asemănător în cursul serii la un post de radio italian. „Dacă în Europa, se fac că nu înţeleg, dat fiind că plătim din abundenţă, vom face ce trebuie pentru a plăti mai puţin”, a declarat el.

„Italia este obligată să ia act că Europa a pierdut astăzi o bună ocazie” de a-şi arăta ataşamentul la „principiile solidarităţii şi responsabilităţii” pe care le citează mereu ca fiind „valori fundamentale”, a deplâns la rândul său pe Facebook şeful guvernului, Giuseppe Conte. Fără să ofere detalii, el a adăugat că Italia „va trage concluziile”.

În Europa, ameninţările nu servesc la nimic şi nu duc nicăieri”, a reacţionat un purtător de cuvânt, Alexander Winterstein, în conferinţa de presă zilnică de la Comisia Europeană.

„Comentariile puţin constructive nu ajută şi nu ne apropie de o soluţie”, a mai subliniat el.

Niciodată un stat membru nu a refuzat să achite contribuţia, obligaţie înscrisă în tratatele UE, a spus Alexandre Winterstein.

Citește și : SUA sunt favorabile unui acord privind un schimb de teritorii între Kosovo şi Serbia (John Bolton)

Potrivit datelor Comisiei Europene, în 2016 Italia a contribuit la buget cu aproape 14 miliarde de euro şi a primit 11,6 miliarde prin intermediul diverselor programe europene. În 2017, fondurile primite de Italia s-au ridicat la 10 miliarde de euro, pentru că sumele diferă în fiecare an.