DISTRIBUIȚI
Reuters

Trei ONG-uri umanitare au cerut marţi guvernului italian să elibereze navele folosite pentru salvarea migranţilor pe Mediterana reţinute în porturile italiene, în timp ce guvernul de la Roma a trimis o navă de croazieră în insula Lampedusa pentru a diminua presiunea asupra taberei de refugiaţi din insulă, în urma creşterii sosirilor de migranţi dinspre coastele africane, relatează agenţiile DPA şi EFE, potrivit agerpres.

Nava ‘GNV Azzurra’, închiriată de guvernul italian de la compania Mediterranean Shipping Company, a ancorat în apropiere de Lampedusa şi a primit deja la bord 250 de migranţi, toţi tunisieni, care au fost testaţi pentru COVID-19. Nava are 518 cabine şi 24 de suite şi va fi folosită atât pentru găzduirea migranţilor cât şi ca centru de carantină.


Citește și : Delegația OMS trimisă în China a discutat cu cercetătorii din Wuhan despre originea noului coronavirus

Sosirile migranţilor s-au intensificat în ultimele săptămâni în insula Lampedusa, situată la circa 100 de kilometri de coastele Tunisiei şi în apropierea Libiei, potrivit primarului Salvatore Martello pe insulă debarcând în acest timp aproximativ 5.500 de migranţi veniţi cu circa 250 de ambarcaţiuni.

Conform Ministerului de Interne de la Roma, de la începutul anului au debarcat în Italia 14.438 de migranţi, faţă de 3.920 în perioada similară a anului trecut.

Intensificarea acestor sosiri stârneşte îngrijorare din cauza pandemiei de COVID-19, mai ales că unii migranţi au încercat să fugă din centrele de carantină. ”Nu putem tolera să se intre în Italia în mod ilegal, şi cu atât mai mult, după ce am făcut atâtea sacrificii, să vedem aceste rezultate compromise de migranţi care încearcă să eludeze supravegherea sanitară”, a declarat premierul Giuseppe Conte.

În acest timp, trei ONG-uri au cerut autorităţilor italiene să elibereze navele Ocean Viking, Sea-Watch 3 şi Sea-Watch 4, sechestrate în porturi din Sicilia pentru nereguli administrative şi de siguranţă a navigaţiei. Navele umanitare au fost oprite să navigheze ”pentru a împiedica prin orice mijloace ca migranţii salvaţi să ajungă în Europa”, afirmă într-o declaraţie comună ONG-urile Sea-Eye, Sea-Watch şi SOS Mediterranee.

Citește și : Teama de coronavirus alimentează atacurile cibernetice

În aceeaşi declaraţie ONG-urile critică ”eşecul” Uniunii Europene şi solicită Germaniei să folosească preşedinţia sa semestrială a Consiliului UE pentru a obţine crearea unui ”mecanism de solidaritate” european care să prevadă redistribuirea migranţilor între statele UE. Un astfel de mecanism este de asemenea cerut de Italia, Spania, Malta, Grecia şi Cipru, precum şi de Comisia Europeană, dar acest subiect provoacă de mai mulţi ani dispute între statele UE.

Şapte dintre acestea, respectiv Ungaria, Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Slovenia, Letonia şi Estonia au respins introducerea unui asemenea mecanism, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, care va formula în septembrie noi propuneri privind politica europeană de azil.