DISTRIBUIȚI
Daily Express

Guvernul italian i-a trimis miercuri Uniunii Europene o scrisoare în care îi solicită să pregătească un plan de acţiune pentru a face faţă unui eventual val de refugiaţi din Libia, ţară în care conflictul armat se agravează pe zi ce trece, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Anunţul a fost făcut de ministrul de externe italian, Enzo Moavero, într-o conferinţă de presă comună cu emisarul ONU pentru Libia, Ghassan Salame.


Citește și : Noul guvern estonian, din care fac parte şi miniştri eurosceptici, a primit girul preşedintelui ţării

Libia este un stat eşuat, victimă a haosului şi războiului civil, din 2011, după căderea regimului dictatorial condus de Muammar Gaddafi.

Mareşalul Khalifa Haftar, omul forte din estul Libiei, a lansat în 4 aprilie o ofensivă pentru a prelua controlul asupra oraşului Tripoli, sediul guvernului de uniune naţională (GNA) condus de Fayez al-Sarraj şi recunoscut de comunitatea internaţională.

În prezent, există doi poli de putere: unul la Tripoli, un guvern impus de ONU şi susţinut de Uniunea Europeană, şi altul la Tobruk, în estul Libiei, sub conducerea lui Haftar. De haosul creat profită zeci de miliţii şi grupări infracţionale axate pe contrabanda cu arme, persoane şi combustibil care s-a transformat într-un adevărat motor al unui stat cu o economie distrusă.

În 2017, Italia a încheiat un acord, validat de Uniunea Europeană, cu autorităţile libiene privind instruirea şi echiparea gărzilor de coastă libiene. O înţelegere mai controversată cu miliţiile libiene a permis începând din iulie 2017 o scădere drastică a plecărilor migranţilor către Europa.

Citește și : Trump avertizează că se va adresa Curţii Supreme dacă ‘democraţi tendenţioşi’ vor încerca să îl demită