DISTRIBUIȚI

Italia poate accepta migranţi expulzaţi din Germania, însă doar în număr redus, a declarat subsecretarul de stat din Ministerul de Interne italian, Nicola Molteni, într-un interviu publicat luni de ziarul Il Messaggero, relatează dpa, potrivit agerpres.

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul de interne italian Matteo Salvini a ameninţat că va închide aeroporturile pentru zborurile neautorizate cu migranţi din Germania, pe fondul relatărilor că landul Bavaria ar pregăti expulzări în masă de migranţi în Peninsulă.


Citeşte şi: Fosta şefă a statului brazilian nu a prins nici măcar un scaun de senator

Însă, în conformitate cu normele tratatului de la Dublin, Germania poate trimite înapoi în Italia numai 50 de migranţi pe lună, a mai spus Nicola Molteni.

Tot ceea ce se poate întâmpla, a spus oficialul italian, este ca numărul migranţilor expulzaţi din Germania să crească la maxim 50 pe lună, de la circa 25 pe lună.

Molteni a afirmat că problema este discutată în Germania pentru că ministrul de interne Horst Seehofer se confruntă duminică cu alegeri în landul său Bavaria şi trebuie să prezinte o poziţie dură asupra migraţiei.

Citeşte şi: Bashar al-Assad promite că provincia Idlib va reveni sub controlul Damascului: ‘Acordul este temporar’

‘Ideea de zboruri charter sugerează că 40.000 de persoane ar putea fi returnate în Italia în câteva luni. Dar nu s-a modificat nimic în acorduri’, a avertizat el.

Dacă ar exista o înţelegere bilaterală între Italia şi Germania, numărul expulzărilor ar putea fi mai mare, însă un astfel de acord ‘nu există în prezent’, a adăugat Molteni.

În baza status quo-ului, Germania poate expulza migranţi doar într-o perioadă şase luni de la sosirea lor şi dacă poate dovedi că au intrat prima oară în UE via Italia, a mai spus oficialul italian.