DISTRIBUIȚI

Discuţiile menite să găsească o soluţie după impasul politic creat în Italia de rezultatele alegerilor legislative din 4 martie nu au condus deocamdată la niciun rezultat, a declarat joi preşedintele Sergio Mattarella, la finalul a două zile de consultări cu liderii politici, informează agenţiile Reuters şi EFE, conform agerpres.

‘Conform regulilor democraţiei noastre, sunt necesare unele acorduri între diferitele forţe politice pentru a forma o coaliţie (…), condiţie care deocamdată nu este îndeplinită’, a afirmat în faţa presei preşedintele Mattarella. El a mai spus că liderii politici au cerut mai mult timp pentru a încerca să identifice soluţii de ieşire din acest blocaj, astfel că le va lăsa ‘câteva zile de reflecţie’ înainte de a convoca o nouă rundă de consultări.


Citește și : ONU cere Ungariei să pună capăt discursului motivat de ură împotriva minorităţilor și să protejeze migranții

Formaţiunile cele mai bine plasate în urma scrutinului din 4 martie, alianţa dreapta-extrema dreaptă – formată din partidul Forza Italia al fostului premier Silvio Berlusconi şi Liga Nordului, formaţiunea lui Matteo Salvini – care a obţinut 37% din voturi, şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, formaţiune antisistem), devenit primul partid al Italiei, cu 32% din voturi, au revendicat fiecare conducerea legislativului. Impasul a fost accentuat de apariţia unor disensiuni în interiorul alianţei dreapta-extrema dreaptă, partidul lui Berlusconi acuzând formaţiunea de extremă dreapta a lui Salvini că se apropie de M5S în vederea formării unei majorităţi în legislativ.

De altfel, liderul M5S, Luigi di Maio, a confirmat în faţa presei la finalul acestor consultări că este dispus să formeze un guvern cu Liga Nordului, cu condiţia însă ca aceasta să renunţe la alianţa cu Berlusconi, aceste două partide de extremă-dreapta şi antisistem putând să formeze împreună o majoritate în noul legislativ. Liderul M5S a insistat însă că, dacă va ajunge la guvernare, partidul său va accepta numai un program care să vină în întâmpinarea principalelor preocupări ale italienilor, respectiv corupţia, imigraţia ilegală masivă şi şomajul.

Luigi di Maio nu a exclus nici posibilitatea unei alianţe cu Partidul Democrat (de stânga), marele perdant al alegerilor, care până acum a susţinut că a decis să rămână în opoziţie şi că nu vrea să fie ‘cârja’ vreunui alt partid.

La rândul său, Silvio Berlusconi a declarat joi că doreşte un guvern de dreapta ‘credibil’ în faţa Uniunii Europene şi fără ‘populişti’, deşi partidul său are încheiată o alianţă cu extrema-dreaptă.

Citește și : Polonia : Miniştrii își donează primele pentru opere sociale (Jaroslaw Kaczynski)