DISTRIBUIȚI
ANSA

Autorităţile italiene au anunţat joi dezmembrarea a două presupuse celule islamiste formate din sirieni şi marocani, suspectate de transferuri de mijloace financiare pentru finanţarea militanţilor din Orientul Mijlociu, inclusiv a unor grupări teroriste din Siria, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Paisprezece persoane sunt vizate de mandate de arestare şi 20 de percheziţii sunt în curs de desfăşurare, precizează un comunicat comun al autorităţilor judiciare şi poliţiei din Brescia (nord) şi din Cagliari (capitala insulei Sardinia). Dar nu este clar câţi dintre suspecţi au fost reţinuţi până în prezent în această operaţiune.


Citeşte şi: Ce spune Bashar al-Assad despre atacul chimic de la Douma

Prima celulă era compusă din zece sirieni acuzaţi de ‘asociere criminală transnaţională’ al căror obiectiv era efectuarea într-un mod ‘abuziv’ de servicii de plată în diferite ţări ale UE, în Suedia, Italia şi Ungaria, precum şi în Turcia.

‘Doi dintre ei sunt de asemenea acuzaţi de finanţarea terorismului’, se arată în comunicat.

Celălalt grup, dezmembrat în Sardinia, era compus din ‘patru militanţi de origine siriană şi marocană, fiind acuzaţi că făceau parte dintr-o celulă ce sprijină gruparea Jabhat al-Nusra’, ex-Frontul Al Nusra, fosta ramură Al Qaida în Siria.

Citeşte şi: O profesoară din Berlin NU are voie să poarte vălul islamic la şcoală

Aceştia sunt acuzaţi de ‘asociere criminală în scopuri de terorism, finanţare a terorismului’ şi operaţiuni financiare ilegale, precizează textul.

Mai multe celule de acest gen au fost dezmembrate până în prezent în Italia, în principal de tip logistic, care încercau să recruteze sau să finanţeze membri ai grupărilor islamiste din Orientul Apropiat şi Orientul Mijlociu.