DISTRIBUIȚI

Peste cinci milioane de persoane se aflau într-o sărăcie absolută în 2017 în Italia, acesta fiind cel mai mare număr de la începerea înregistrărilor în domeniu în 2005, potrivit cifrelor oficiului naţional de statistică Istat, relatează marţi agenţia DPA, potrivit agerpres.

În procente, 8,4% din populaţie nu dispunea în 2017 de suficiente mijloace pentru a-şi duce traiul, faţă de 7,9% în 2016.


Citește și : Boris Johnson își apără comentariile la adresa lui Donald Trump

Rata sărăciei era mare în special în regiunile defavorizate din sudul Italiei, în rândul tinerilor şi al persoanelor care nu erau italieni. Potrivit Istat, 34,5% din gospodării erau constituite din străini declaraţi drept săraci.

Nemulţumirea de ordin economic a fost un factor-cheie în spatele succesului partidelor populiste Liga şi Mişcarea Cinci Stele (M5S) la alegerile generale din martie din Italia.

Liderul Ligii şi ministru de interne, Matteo Salvini, cunoscut pentru retorica sa antiimigraţionistă, a afirmat că datele Istat confirmă necesitatea aplicării promisiunii din campania sa electorală: ”Italienii, mai întâi”.

Citește și : Olanda interzice vălul islamic în clădirile publice

La rândul său, liderul M5S şi ministru al dezvoltării economice, Luigi Di Maio, a scris pe Facebook că politica-far a partidului său de introducere a subvenţiilor pentru venitul de bază pentru săraci ”trebuie să înceapă IMEDIAT”.

Italia a trecut printr-o dublă recesiune record între 2008 şi 2014 şi, de atunci, redresarea sa economică a fost destul de slabă. În 2007, sărăcia absolută afecta mai puţin de 2,5 milioane de persoane.