DISTRIBUIȚI
La Stampa

Camera Deputaţilor a parlamentului italian a aprobat miercuri o parte a reformei legii electorale, denunţată vehement de Mişcarea Cinci Stele (M5S, populistă şi antisistem) ca fiind menită să-i saboteze şansele la viitoarele alegeri legislative, ce vor fi organizate, cel mai probabil, în primăvara lui 2018, transmit dpa şi Xinhua, conform agerpres.

Guvernul condus de Paolo Gentiloni a decis să supună proiectul de lege unei moţiuni de încredere, validată de deputaţi cu 307 voturi pentru, 90 împotrivă şi 9 abţineri.


Un vot suplimentar asupra reformei, care mai trebuie aprobată şi de Senat, este programat pentru joi.

În mod normal, alegerile ar trebui să aibă loc la începutul lui 2018, când se încheie mandatul actualului parlament, iar preşedintele Sergio Mattarella, singurul care poate dizolva legislativul, a promis să reziste presiunilor de devansare a lor până la modificarea actualului sistem electoral disfuncţional, cu sisteme diferite de alegere a membrilor celor două camere.

Citeşte şi: Trump sugerează ÎNCHIDEREA posturilor TV care-l critică. Vizate sunt CNN şi NBC

Proiectul actual este susţinut de Partidul Democrat (PD), de guvernământ, ca şi de partidul Forza Italia (conservator), al fostului premier Silvio Berlusconi, de Liga Nordului (antieuro şi antiimigraţie) şi de Alternativa Populară, o mică formaţiune de centru.

Proiectul înaintat de PD prevede ca o treime din deputaţi să fie aleşi prin vot uninominal, iar două treimi prin vot proporţional, cu un prag electoral de 3%.

Mişcarea Cinci Stele, aflată de multe luni în sondaje la egalitate cu Partidul Democrat, se opune vehement proiectului, care favorizează coaliţiile, o idee respinsă de partidul lui Beppe Grillo. M5S a organizat miercuri proteste de stradă la Roma, deputaţii săi chemând ‘poporul să apere democraţia’ şi alăturându-se demonstranţilor.

În vara trecută, PD, Mişcarea 5 Stele şi Forza Italia au convenit asupra unui sistem electoral mixt, după modelul german, dar care a fost respins prin vot secret în parlament în luna iunie.