DISTRIBUIȚI
ansa

Italia bloca joi seara adoptarea unor concluzii comune cu privire la diverse subiecte abordate în prima parte a summitului UE în curs de desfăşurare la Bruxelles, aşteptând să afle dacă va obţine satisfacţie la exigenţele sale în dosarul migraţiei, informează AFP, citând surse concordante, potrivit agerpres.

„Premierul Giuseppe Conte şi-a rezervat posibilitatea de a se putea pronunţa asupra totalităţii subiectelor”, a indicat o sursă italiană, în timp ce un purtător de cuvânt al Consiliului European explica, fără a-l numi, că un stat membru „şi-a rezervat poziţia de a se pronunţa asupra ansamblului concluziilor”.


Citește și : Sute de refugiaţi sirieni părăsesc Libanul pentru a reveni în ţara lor (UNHCR)

Premierul italian a blocat adoptarea declaraţiilor Uniunii Europene asupra comerţului şi apărării pentru a exercita presiune asupra partenerilor europeni cu scopul ca aceştia să accepte poziţia Italiei în materie de migraţie, informează Reuters citând diplomaţi europeni.

Conte a blocat declaraţiile comune care conţineau critici la adresa tarifelor vamale americane şi sprijinirea măsurilor de retorsiune, afirmând că nu poate le poate aproba decât când Cei 28 de conducători ai blocului comunitar vor ajunge la o înţelegere asupra tuturor subiectelor discutate la summit, în special cu privire la migraţie.

Citește și : Viktor Orban: Este timpul ca liderii UE ”să reconstruiască democraţia europeană”

Atitudinea neobişnuită a lui Conte a atras critici. „Unii lideri au fost surprinşi de acest lucru”, a spus un diplomat european.

Italia doreşte mai mult ajutor din partea UE pentru a face faţă afluxului de migranţi.