DISTRIBUIȚI
afp

Deşi coaliţia dreapta-extrema dreaptă condusă de fostul premier Silvio Berlusconi se află pe primul loc conform rezultatelor preliminare ale alegerilor legislative din Italia, el a pierdut leadership-ul dreptei în favoarea partenerului său de coaliţie, Matteo Salvini, al cărui partid de extremă-dreapta Liga Nordului devansează ca procente formaţiunea Forza Italia a lui Berlusconi, comentează luni agenţia EFE.

De altfel, în pofida succesului coaliţiei sale, Berlusconi era în silenzio stampa luni, cel puţin până la redactarea acestui comentariu. Înaintea scrutinului, el părea adevăratul stăpân al alianţei, dar rezultatele preliminare confirmă pronosticurile lui Salvini. Din cele 37 de procente ale acestei alianţe, 17% revin Ligii Nordului, iar Forza Italia are numai 14%, diferenţa revenind celorlalte două formaţiuni, Fraţii Italiei (tot de extremă-dreapta) şi partidul ‘Noi cu Italia’, potrivit agerpres.


Berlusconi cedează astfel leadership-ul conservatorilor pe care l-a exercitat în mod incontestabil din anul 1994 şi mai ales în timpul celor trei mandate de premier, deşi cariera sa politică a fost dominată de polemici şi probleme judiciare, acestea din urmă împiedicându-l acum să mai candideze.

Citește și : Rusia a dejucat planurile a peste 400 de spioni străini în 2017 (Vladimir Putin)

‘Dreapta a găsit un lider mai tânăr şi cu idei mai clare, dar totodată şi mai extreme. Între un veteran de 81 de ani, care a făcut multe, şi un debutant în vârstă de 44 de ani, electoratul a ales’, remarcă analistul politic italian Giovanni Orsina, care consideră că Berlusconi este de fapt unul dintre învinşii acestui scrutin, alături de social-democraţi.

Tot în silenzio stampa era luni şi Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, pe care Berlusconi l-a propus să fie viitorul prim-ministru italian, idee neagreată de Salvini, care a pretins că el însuşi trebui să fie premier dacă, dintre cele patru partide ale alianţei, Liga Nordului va obţine cele mai multe voturi.

Unul dintre motivele triumfului Ligii Nordului şi al formaţiunii populiste Mişcarea 5 Stele (care cu cele 32 de procente obţinute a devenit primul partid al Italiei) este ‘radicalizarea electoratului dreptei italiene’, care a fost convins de discursul împotriva imigraţiei ilegale şi împotriva Uniunii Europene, constată la rândul său deputatul Renato Brunetta, membru al partidului Forza Italia.