DISTRIBUIȚI

Ministerul italian al Economiei ar putea revizui în scădere estimarea referitoare la creşterea economică din 2019, în încercarea de a încheia un acord cu Comisia Europeană referitor la politica fiscală, a declarat duminică o sursă guvernamentală, transmite Reuters, potrivit News.ro .

Comisia Europeană a respins în octombrie proiectul de buget al Italiei aferent anului 2019, pentru că nu respectă un angajament anterior de reducere a deficitului bugetar şi a datoriei publice, a doua cea mai ridicată din UE ca pondere în PIB.


Citește și : 70 de lideri mondiali au comemorat la Paris Centenarului Armistiţiului

Executivul UE a acordat guvernului termen până marţi să prezinte un nou buget şi ar putea declanşa măsuri disciplinare în această lună.

La începutul lunii octombrie, guvernul italian a revizuit în creştere estimările de creştere economică , pentru 2019 anticipând un avans de 1,5% din PIB.

Ministrul Economiei, Giovanni Tria, a declarat vineri că Italia îşi va menţine principalii piloni ai bugetului.

Sursa guvernamentală a spus că Trezoreria ar putea reduce estimarea referitoare la PIB-ul anului viitor, pentru a convinge Bruxelles-ul că Italia nu va depăşi ţinta de deficit de 2,4% din PIB. Sursa nu a oferit date exacte.

La Repubblica a relatat anterior că Tria ar putea reduce estimarea privind creşterea PIB-ului în 2019 la 1%, iar Il Messaggero că previziunea va fi redusă la 1,2%.

Citește și : Putin: Moscova dorește restabilirea dialogului cu Statele Unite privind Tratatul INF

Potrivit sursei, Tria caută un mecanism automat care ar reduce cheltuielile pentru menţinerea deficitului bugetar sub ţinta fixată.

Comisia Europeană a estimat joi că economia italiană va înregistra în următorii doi ani o creştere sub cea anticipată de guvern, pentru 2019 fiind anticipat un avans de 1,2%.