DISTRIBUIȚI

Italia s-a apărut miercuri în faţa unor acuzaţii venite din partea ONU, care a calificat marţi drept ‘inumană’ cooperarea cu Tripoli pentru a-i bloca pe imigranţi în Libia, făcând apel la un mai mare angajament internaţional în acest dosar, transmite agerpres .

„Pentru noi, drepturile omului au fost, sunt şi vor rămâne o chestiune la care nu vom renunţa. Însă ştim că a denunţa nu este suficient, trebuie acţionat”, a declarat în parlament ministrul de interne, Marco Minniti.


Citiți și : Comisia Europeană a anunțat că va suplimenta numărul de locuri pentru refugiați în UE

Ministerul de Externe al Italiei a transmis încă de marţi seară într-un comunicat că Roma cere „de luni de zile tuturor actorilor implicaţi să îşi multiplice acţiunile şi eforturile în Libia pentru a le asigura condiţii acceptabile şi demne” imigranţilor reţinuţi în aceste centre.

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, a denunţat marţi cu fermitate suferinţele acestor imigranţi, spunând că „această sclavie a timpurilor moderne” constituie „o insultă pentru conştiinţa umanităţii”.

„Comunitatea internaţională nu poate continua să închidă ochii la ororile inimaginabile îndurate de imigranţi în Libia şi să pretindă că situaţia nu poate fi rezolvată decât prin îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie”, a insistat el.

Minniti a răspuns oferind ca exemple eforturile Italiei în favoarea repatrierii voluntare a 9.500 dintre aceşti imigranţi în acest an spre ţara lor de origine şi viitorul transfer a o mie de persoane ‘fragile’ (femei, copii, persoane în vârstă) spre ţări terţe.

„Alternativa nu poate să fie resemnarea în faţa imposibilităţii de a gestiona fluxurile migratorii şi oferirea către traficanţii de fiinţe umane a cheilor democraţiei europene”, a insistat ministrul italian.

Pentru asta, este nevoie de o luptă nemiloasă împotriva reţelelor de traficanţi, dar şi de crearea „de condiţii credibile pentru reglementarea în mod legal a chestiunii migratorii”, a adăugat el.

În afară de acuzaţiile ONU, media italiene au difuzat în buclă miercuri un reportaj al postului american de televiziune CNN care arată imigranţi vânduţi la licitaţie în Libia.

„Acest vânzări nu sunt decât o variantă o ororii pe care o ştim”, a comentat fostul ministru de externe Emma Bonino.

„Bărbaţi, femei şi copii sunt supuşi sclaviei, violaţi, bătuţi, îngrămădiţi unii în alţii. Toate acestea sunt cunoscute de mult timp”, a adăugat ea.