DISTRIBUIȚI
La Stampa

Guvernul italian a stabilit pentru 20 şi 21 septembrie organizarea unui referendum naţional privind reducerea numărului de parlamentari, transmite miercuri AFP, potrivit agerpres.

De asemenea, vor fi organizate alegeri în şase regiuni italiene, foarte probabil tot pe 20-21 septembrie.


Citeşte şi: Populaţia lumii ar putea ajunge la 8,8 miliarde în 2100, cu mult sub aşteptări! România ar urma o depopulare masivă!

Referendumul, programat iniţial pentru data de 29 martie, ca şi alegerile regionale ce urmau să aibă loc în luna mai, au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19.

În octombrie anul trecut, deputaţii italieni au adoptat o reformă constituţională radicală ce prevede reducerea cu aproape o treime a numărului de parlamentari, o promisiune electorală a Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem) al cărei scop este economisirea a 500 de milioane de euro în fiecare legislatură.

În virtutea acestei reforme, numărul de aleşi ar urma să se reducă de la 945 la 600. Mai exact, numărul deputaţilor italieni ar scădea de la 630 la 400, iar cel al senatorilor de la 315 la 200.

Citeşte şi: Milos Jakes, ultimul lider comunist cehoslovac A MURIT la 97 de ani

În prezent, Italia are al doilea cel mai numeros parlament din Europa, după cel al Regatului Unit (în jur de 1.400 membri, numărul Camerei Lorzilor fiind variabil), dar înaintea Franţei, ce are 925 de parlamentari.

Alegerile regionale privesc şase regiuni – Toscana, Puglia, Campania, Veneto, Marche şi Liguria – pentru un total de peste 21 de milioane de persoane, dar în virtutea autonomiei lor ele vor decide data alegerilor, care foarte probabil va coincide cu cea a referendumului.