DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: General view of the ISAB plant, the Lukoil-owned oil refinery in Sicily, which is likely to be affected by the embargo on Russian seaborne oil that goes into effect in December, in Priolo, Italy October 27, 2022. REUTERS/Antonio Parrinello/File Photo

Există câţiva investitori italieni şi internaţionali interesaţi de rafinăria din Sicilia a Lukoil, a anunţat vineri Ministerul Industriei de la Roma, adăugând că negocierile sunt în derulare şi dovedesc valoarea rafinăriei ISAB, transmite Reuters, potrivit agerpres.   

Rafinăria ISAB, la care lucrează aproximativ 1.000 de angajaţi, este deţinută de firma elveţiană de trading Litasco SA, care vinde 89% din producţie. La rândul său, Litasco este controlată de grupul Lukoil.


Citește și : ‘Negustorul morţii’ Viktor Bout a ajuns în Rusia

Rafinăria din Sicilia, una dintre cele mai sărace regiuni italiene, este responsabilă pentru 20% din capacitatea de rafinare a ţării, iar activitatea sa va fi afectată după ce luni, 5 decembrie, a intrat în vigoare embargoul asupra petrolului rusesc transportat pe mare.

În contextul rolului său strategic pentru Italia, rafinăria este supusă dreptului de veto (golden power), a precizat Ministerul Industriei.

Guvernul italian îşi rezervă dreptul de a bloca ofertele nesolicitate în industriile strategice, cum ar fi sectorul bancar, telecomunicaţiile şi sănătatea, fiind vizate în special încercările Chinei de a-şi extinde prezenţa în a treia economie a zonei euro.

Joi, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Lukoil şi firma americană de private equity Crossbridge sunt aproape de a ajunge la un acord privind vânzarea rafinăriei grupului rus din Sicilia.

Citește și : Putin: Orice ţară care îndrăzneşte să atace Rusia cu arme nucleare va fi ştearsă de pe faţa pământului

Tranzacţia dintre Lukoil şi Crossbridge, care este susţinută de firma elveţiană de trading Vitol, ar putea fi evaluată la aproape 1,5 miliarde de euro, susţin sursele, care avertizează că ar putea fi modificate detaliile finale ale acordului.

Lukoil nu este afectat de sancţiuni, dar furnizorii şi creditorii ISAB nu vor să aibă relaţii comerciale cu o entitate rusească, în urma conflictului din Ucraina.