DISTRIBUIȚI
Refugees and Migrants - the United Nations
4/Hundreds of refugees and migrants aboard a fishing boat are pictured moments before being rescued by the Italian Navy as part of their Mare Nostrum operation in June 2014. Among recent and highly visible consequences of conflicts around the world, and the suffering they have caused, has been a dramatic growth in the number of refugees seeking safety by undertaking dangerous sea journeys, including on the Mediterranean. The Italian Coastguard / Massimo Sestini

Parchetul din Ragusa, în regiunea italiană Sicilia, a deschis o anchetă cu privire la un naufragiu produs în iunie în Marea Mediterană în cursul căruia nava militară americană USNS Trenton a salvat 42 de persoane, a relatat miercuri cotidianul La Repubblica, citat de AFP, scrie Agerpres.

Mai mulţi dintre supravieţuitori, contactaţi de ziarul italian, au afirmat că au văzut nava Trenton nu departe de ei când ambarcaţiunea lor era încă nu eşuase, înainte ca 76 de persoane, între care 15 femei şi un bebeluş, să dispară în mare.


Citește și : Puigdemont nu se lasa! Creează un Guvern paralel în Belgia

Ei ‘spun că au văzut o navă americană într-atât de aproape încât au putut vedea steagul său’, relatează La Repubblica. ‘Au început cu toţii să agite haine de culoare, să fluiere şi să strige’, conform publicaţiei.

Ambarcaţiunea cu migranţi a încercat să se ţină după navă cel puţin o oră, dar aceasta s-a îndepărtat şi a dispărut, fără ca migranţii să poată afla dacă aceasta i-a văzut sau nu.

‘Înaintam de o parte şi de alta a navei. Am încercat să-i tăiem calea, dar ea s-a îndepărtat’, a relatat unul dintre supravieţuitori într-o înregistrare video postată pe site-ul publicaţiei.

Potrivit martorilor respectivi, aceeaşi navă s-a întors apoi să-i salveze după ce ambarcaţiunea lor s-a scufundat.

La 12 iunie, Trenton a salvat peste 40 de migranţi pe care a încercat să-i ducă în Sicilia, dar nu a obţinut autorizaţia de a-i debarca din partea noului ministru de interne Matteo Salvini.

Supravieţuitorii au fost în cele din urmă transferaţi la 17 iunie pe nava gărzii de coastă italiene Diciotti şi au debarcat în Sicilia la 19 iunie, la o săptămână după naufragiu.

Psihologi de la Medici fără Frontiere (MSF), veniţi să-i întâmpine, au declarat că ‘nu au văzut niciodată ochi atât de înspăimântaţi şi traumatizaţi în timpul unei debarcări’.

Citește și : Cazul Khashoggi : Turcia se îndoieşte de voinţa Arabiei Saudite de a ”coopera sincer”

Potrivit procurorului din Ragusa, Fabio D’Anna, citat de La Repubblica, informaţiile colectate de forţele de ordine la sosirea supravieţuitorilor în Sicilia nu evocau posibilitatea ca nava Trenton să fi ignorat apelurile de ajutor ale migranţilor înainte de naufragiu.

Dar, după cele relatate de supravieţuitorii descoperiţi de La Repubblica, magistratul a cerut poliţiei să ‘aprofundeze elementele acestei reconstituiri’ a evenimentelor. Miercuri, procurorul nu a putut fi contactat şi niciun responsabil al parchetului din Ragusa nu a dorit să facă vreo declaraţie la solicitarea AFP.