DISTRIBUIȚI
La Stampa

Parlamentul italian a adoptat definitiv marţi o lege emblematică a guvernului populist vizând promovarea ocupării forţei de muncă în Peninsulă prin limitarea mai ales a utilizării contractelor pe perioadă determinată (CDD) şi făcând concedierile mai costisitoare, relatează France Presse, potrivit agerpres.

După Camera Deputaţilor săptămâna trecută, Senatul a aprobat marţi „decretul-lege demnitate”, considerat „calul de bătaie” al viceprim-ministrului Luigi Di Maio (Mişcarea 5 stele, antisistem), cu 155 de voturi pentru, 125 împotrivă şi o abţinere.


Citește și : Angela Merkel va efectua o vizită în Spania pentru a discuta cu Pedro Sanchez despre migraţie

În mod concret, nu va mai fi posibil să se depăşească doi ani în contractele pe durată determinată, faţă de trei ani înainte. În plus, CDD-urile vor fi taxate cu o majorare a contribuţiei de 0,5% de la prima reînnoire, pentru maximum patru reînnoiri, de la cinci anterior.

Indemnizaţiile pentru concedieri abuzive sunt de asemenea majorate.

Toate firmele care au primit un ajutor de stat vor trebui să-l ramburseze dacă îşi vor reloca activitatea în cinci ani. Dacă această relocare are loc în afara UE, întreprinderea va trebui să ramburseze de două până la patru ori valoarea ajutorului.

Senatorii Partidului Democrat (PD, centru-stânga) s-au opus marţi acestei revizuiri legislative.

Textul elimină „Jobs Act”, reforma pieţei muncii a fostului prim-ministru Matteo Renzi (PD).

În vigoare din martie 2015, Jobs Act a introdus un contract de muncă pe durată nedeterminată ce a permis angajatorilor o concediere mai uşoară timp de cel puţin trei ani. El a fost însoţit de reduceri substanţiale ale taxelor sociale în această perioadă.

„Mai degrabă decât demnitate, decretul adoptat astăzi de Senat este un decret împotriva muncitorilor (…). Noi l-am numit +decretul şomajului+”, a comentat marţi senatoarea PD Valeria Fedeli, considerând că noua lege face mai dificilă recrutarea tinerilor, mai ales în sudul ţării.

Citește și : UE îndeamnă companiile să intensifice afacerile cu Iranul, ignorând avertismentele lui Trump

Organizaţiile patronale au denunţat la rândul lor aceste măsuri în ultimele săptămâni.

Rata şomajului în Italia a atins 10,9% în luna iunie. Pentru italienii cu vârste între 15 şi 24 de ani, ea era de 32,6%, mult peste media din zona euro (16,8% în mai).