DISTRIBUIȚI
ansa

Mişcarea Cinci Stele din Italia (M5S) şi Liga Nordului îi prezintă luni după-amiază preşedintelui ţării, Sergio Mattarella, detaliile acordului lor în vederea formării primului guvern populist şi eurosceptic dintr-o ţară fondatoare a Uniunii Europene, relatează AFP, potrivit agerpres.

Luigi din Maio, liderul M5S, şi Matteo Salvini, cel care a transformat Liga în partid naţionalist, sunt primiţi la Palatul Quirinale în cursul după-amiezii.


Citește și : Ținta NATO de 2% din PIB pentru bugetul Apărării nu este un „fetiş”, susține Angela Merkel

Cei doi s-au mai întâlnit încă o dată luni. ”Este încă de lucru”, a declarat Salvini, înainte de a răspunde un ”nu” sec la întrebarea dacă Di Maio va conduce guvernul.

De fapt, fiecare tabără se opune celeilalte în ce priveşte desemnarea şefului celeilalte şi, potrivit presei, există îndoieli referitoare la numele viitorului prim-ministru, care va trebui să fie o personalitate compatibilă cu cei doi, fără să fie prea mult legată de unul sau de celălalt.

Va fi ”un politician, nu un tehnician”, afirma duminică Di Maio, după două zile de tratative intense la Milano (nord).

El va trebui, de asemenea, să aibă autoritate pe plan internaţional şi să fie în măsură să facă compatibilă cu Bruxellesul tonalitatea eurosceptică a viitorului executiv, au reamintit media, care se pierd în ipoteze, dar se hazardează din ce în ce mai puţin în ce priveşte avansarea de nume.

Citește și : Orban vs Soros: Ungaria va înăspri legea privind ONG-urile

Contactat de AFP, un reprezentant al M5S a explicat că cei doi lideri doresc să-i prezinte preşedintelui Mattarella detaliile acordului lor, inclusiv personalitatea aleasă pentru a conduce guvernul, înainte de a le face publice.