DISTRIBUIȚI
afp

Ministrul italian de finanţe Roberto Gualtieri a declarat că statutul şi reputaţia Italiei în Europa au avut de suferit de pe urma disputelor dintre fostul guvern de coaliţie al ţării şi Bruxelles, inclusiv asupra bugetului Italiei, informează vineri dpa, potrivit agerpres.

Coaliţia formată din partidul populist de dreapta Liga şi Mişcarea 5 Stele (M5S), antisistem, s-a destrămat în august. Noul guvern al Italiei este format acum din M5S şi Partidul Democrat (PD, social-democraţi), dar continuă să fie condus de independentul Giuseppe Conte, profesor de drept.


Citeşte şi: Americanii vor dezvălui numele unui suspect care ar dovedi implicarea saudită în atacurile 9/11

„Relaţia ambivalentă şi predispusă la conflicte dintre Liga şi Europa ne-a costat scump, din cauza miliardelor care au fost irosite pentru rate mai mari ale dobânzilor, lipsei de încredere şi investiţiilor mai puţine, dar şi din cauza reducerii influenţei Italiei la Bruxelles”, a declarat Gualtieri pentru cotidianul La Repubblica, într-un interviu publicat vineri.

Gualtieri, care înainte a fost membru în Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului UE, a declarat pentru La Repubblica că impozitul sub forma unei cote unice pe care dorea să-l introducă Liga nu va fi aplicat. În schimb, noul guvern al Italiei plănuieşte să adopte facilităţi fiscale pentru angajaţii cu venituri mici.

În argumentul susţinut la Bruxelles asupra bugetului Italiei, PD a declarat că doreşte o detensionare a situaţiei. „Acest guvern acţionează în cadrul regulilor, însă de asemenea încearcă să modifice şi să îmbunătăţească”, potrivit social-democraţilor italieni.

Citeşte şi: Reporteri fără Frontiere premiază jurnaliste persecutate de Arabia Saudită, Malta şi Vietnam

Datoria Italiei se ridică la 113% din Produsul său Intern Brut (PIB) şi Roma trebuie să-şi reducă această datorie, în conformitate cu criteriile UE, care cer pentru statele zonei euro o datorie publică de maxim 60% din PIB.

„Este important că am găsit o cele credibilă pentru reducerea datoriei, atât prin creştere economică, cât şi prin finanţe publice stabile”, a declarat Roberto Gualtieri.

De asemenea, ministrul italian de finanţe a sugerat un nou program de mediu – o „nouă ordine ecologică” – care să fie exclus din calculul deficitelor.