DISTRIBUIȚI
ROMA, ITALY - NOVEMBER 29: The Vice President of the Chamber of Deputies Luigi Di Maio, during the presentation of the "First statistical report on the metropolitan area of Rome" at the Capitol on November 29, 2016 in Rome, Italy. (Photo by Stefano Montesi/Corbis via Getty Images)

Aproximativ 10.000 de persoane şi-au depus candidaturile pentru un loc pe listele Mişcării Cinci Stele (M5S, populist şi antisitem) la viitoarele alegeri parlamentare de pe 4 martie, a anunţat joi Luigi Di Maio (foto), candidatul formaţiunii la postul de prim-ministru, transmite dpa, potrivit agerpres.

M5S a organizat miercuri şi joi un vot online prin care susţinătorii săi înregistraţi au fost chemaţi să-şi aleagă candidaţii pentru scrutinul legislativ.


Citeşte şi: 52 de oameni au ars de vii într-un autobuz care a luat foc în mers

‘Zece mii de candidaţi au participat şi selecţia s-a făcut foarte riguros’, a afirmat Luigi Di Maio, la postul Radio 24, respingând criticile aduse acestei proceduri.

Câştigătorii urmează să fie comunicaţi duminică.

Prin votul online vor fi desemnate cele două treimi din candidaţii M5S pentru mandatele parlamentare atribuite prin sistem proporţional.

Cealaltă treime, aleasă prin sistem majoritar, va fi desemnată de Di Maio şi colaboratorii săi.

Mai mulţi aspiranţi, printre care doi deputaţi ai M5S în fostul parlament, au declarat că au fost excluşi din competiţia online fără nicio explicaţie. Un altul a afirmat că se va adresa justiţiei.

Citeşte şi: Înainte de Olimpiada de Iarnă, Phenianul ‘îşi arată muşchii’ printr-o paradă militară de proporţii

Deşi au existat informaţii că sistemul online a cedat, partidul a insistat că totul a decurs bine. ‘Haosul despre care au bălmăjit ziarele nu a avut loc’, a scris M5S pe blogul său.

Cu toate acestea, un votant a notat în secţiunea de comentarii: ‘Azi am reuşit să votez, a durat mai mult de trei ore, dar am votat. Trebuie însă să spun că acest gen de întârziere nu este justificat’.

Sondajele arată că Mişcarea Cinci Stele este cel mai popular partid din Italia, cu circa 28% din intenţiile de vot, fiind însă depăşită de coaliţia conservatoare condusă de fostul premier Silvio Berlusconi, cotată cu 37% din opţiuni.