DISTRIBUIȚI
MSN.com

Statuia unui misionar danez din Groenlanda, Hans Egede, care a participat la colonizarea uriaşei insule din Arctica în secolul al XVIII-lea, a fost vandalizată la Copenhaga, a anunţat joi poliţia.

„Am deschis o anchetă pentru vandalism. Nu a fost făcută nicio arestare şi nu a fost pronunţată nicio inculpare până în prezent”, a precizat poliţia din Copenhaga într-un e-mail către AFP, potrivit agerpres.


Citeşte şi: Trump şi masca anti-COVID-19. Preşedintele american continuă eschiva

Conform unor fotografii difuzate în presă, statuia misionarului din faţa Bisericii Marmorkirken, în plin centrul capitalei daneze, la doar câţiva paşi de palatul regal, a fost vandalizată cu vopsea roşie, autorii faptei scriind cuvântul ‘decolonize’ (‘decolonizaţi’). Incidentul s-a produs marţi.

Groenlanda a fost o colonie daneză până în 1953, dată la care a intrat în ‘Comunitatea Regatului’ scandinav.

În 1979, insula, a cărei economie depinde în continuare puternic de subvenţiile oferite de Copenhaga, a obţinut statutul de ‘teritoriu autonom’, însă chestiunea colonizării rămâne prezentă în discursul politic.

La Nuuk, capitala Groenlandei pe care el a fondat-o sub numele de Godthab (care se traduce prin ‘bună speranţă’), statuia lui Hans Egede a fost vandalizată la sfârşitul lui iunie, punându-se în chestiune legitimitatea de a onora această personalitate, în siajul mişcării internaţionale lansate de mişcarea ‘Black Lives Matter’.

Citeşte şi: Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei A DEMISIONAT

Statuia „este simbolul colonizării Groenlandei şi simbolul violenţei care a fost perpetuată. Este de asemenea simbolic faptul că ea se află pe vârful unui munte şi este plasată deasupra populaţiei”, a spus la televiziunea publică TV2 Aki-Matilda Hoegh-Dam, care reprezintă Groenlanda în parlamentul danez.

„Trebuie să coborâm statuia de pe munte. O putem pune într-un muzeu”, a sugerat ea.