DISTRIBUIȚI
Daily Express

Guvernul israelian a aprobat luni un plan de a oferi compensaţii familiilor a mii de copii de imigranţi din Yemen care au dispărut în mod misterios în urmă cu şapte decenii, relatează dpa, potrivit agerpres.

„A venit timpul ca familiile ai căror copii au fost luaţi de la ele să primească recunoaştere din partea statului şi guvernului Israelului şi compensaţii financiare”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu.


Citește și : Rusia salută un ‘acord temporar’ între Iran și AIEA

Netanyahu a numit-o „una dintre cele mai dureroase afaceri” din istoria Israelului şi a cerut Ministerului Educaţiei să o includă în manualele despre istoria Israelului.

În total, 162 de milioane de şekeli (49,6 milioane de dolari) vor fi plătiţi familiilor afectate.

În jur de 50.000 de evrei au imigrat din Yemen în nou înfiinţatul stat Israel în anii 1950, mulţi dintre ei fiind plasaţi în tabere de refugiaţi temporare.

Citește și : Datele campaniei britanice de vaccinare indică o scădere cu 70 % a infecţiilor după prima doză de vaccin Pfizer-BioNTech

În acea perioadă, sute de copii au dispărut, iar multe dintre familii susţin că au fost răpiţi şi dispersaţi prin Europa. Soarta a mulţi dintre aceşti copii nu a putut fi niciodată clarificată.

În 2016, guvernul a deschis o bază de date publică accesibilă online cu peste 200.000 de documente legate de copiii dispăruţi.