DISTRIBUIȚI

Compania israeliană de electricitate reduce ”curentul în anumite localităţi din Cisiordania” ocupată, din cauza unor datorii în valoare de 440 de milioane de euro, relatează AFP, potrivit news.ro.

Această societate israeliană publică furnizează electricitate companiei palestiniene din Ierusalimul de Est, care o distribuie în Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.


Citește și: Hassan Rohani denunță prezenţa ‘forţelor străine’ în Golf

Compania israeliană a anunţat  ”neefectuarea unor plăţi (în valoare de) 1,7 miliarde de shekeli (440 de milioane de euro) din partea companiei palestiniene.

Începând de la 22 septembrie, ”compania de electricitate va reduce curentul în anumite localităţi din Cisiordania, din cauza datoriei Companiei Ierusalimului de Est”, a precizat duminică întreprinderea israeliană.

Ea precizează că nu a găsit ”nicio” altă soluţie pentru a fi plătită, însă Autoritatea Palestiniană a denunţat un ”şantaj” al autorităţilor israeliene.

Citește și: Taifunul Tapah face ravagii în Japonia: 30 de oameni au fost răniți!

”Guvernul (israelian) de ocupaţie caută, prin acest sancţiuni şi exploatând electricitatea neplătită, să exercite presiuni asupra Guvernului palestinian, pentru ca acesta să accepte un acord care nu respectă drepturile palestinienilor” şi care prevede ”creşterea preţurilor”, a denunţat într-un comunicat directorul Autorităţii Palestiniene a Energiei Zafer Melhem.

Compania palestiniană a precizat că alimentarea cu electricitate urmează să fie întreruptă două ore pe zi în anumite zone ale Cisiordaniei ocupate, potrivit unui calndar prevăzut până la jumătatea lui octombrie.