DISTRIBUIȚI

Israelul nu a fost informat până în prezent în legătură cu decizia pe care o va lua preşedintele Donald Trump la 12 mai privind o eventuală retragere a Statelor Unite din acordul asupra programului nuclear american, a afirmat duminică un oficial cu rang înalt sub protecţia anonimatului, relatează AFP, potrivit agerpres.

Până în acest moment, guvernul israelian nu ştie „ce va decide (Donald) Trump”, le-a declarat jurnaliştilor acest responsabil. „Nu mi-a spus”, dar „cred că are în continuare acelaşi punct de vedere sceptic”, a adăugat sursa.


Citește și : Afganistan : Cel puțin 17 morţi şi 34 de răniţi în urma unei explozii într-o moschee în provincia Khost

Donald Trump, principalul aliat al Israelului, le-a dat termen europenilor până la 12 mai să găsească un nou acord care să remedieze „lacunele teribile” din acordul de la Viena semnat în 2015, în caz contrar Statele Unite urmând să se retragă.

Experţii sunt de părere că preşedintele Trump va retrage SUA din acest acord încheiat de predecesorul său Barack Obama.

În Israel, adversar declarat al Iranului, premierul Benjamin Netanyahu acţionează pentru modificarea radicală sau anularea acordului încheiat între Teheran şi marile puteri.

Luni, el a prezentat la televiziune zeci de mii de documente provenind din arhivele secrete iraniene ţinând să dovedească, în opinia sa, că Iranul nu şi-a abandonat ambiţiile nucleare militare.

Pentru liderul iranian, documentele demonstrează că acordul de la Viena se bazează pe o minciună, în măsura în care Iranul a negat constant că doreşte să se doteze cu arma nucleară, în timp ce Republica Islamică dispune pentru a ajunge la aceasta de un program secret susceptibil de a fi activat în orice moment.

Citește și : Ministrul pakistanez de interne, rănit în urma unui atac armat

Franţa, Marea Britanie şi Uniunea Europeană, toate partizane ale menţinerii acestui acord istoric, au estimat că informaţiile prezentate de Benjamin Netanyahu au întărit validitatea documentului. Iranul, care a dezminţit constant că încearcă să se doteze cu arma nucleară, a spus despre premierul israelian că este un „mincinos inveterat”, mai scrie AFP.