DISTRIBUIȚI
The Caspian Times

Israelul şi Turcia vor să-şi întărească legăturile economice prin apropiere diplomatică, au declarat miniştrii lor de externe miercuri la o întâlnire istorică, informează DPA, potrivit agerpres

O cooperare mai strânsă ar ajuta de asemenea la o mai bună abordare a diferenţelor de opinie, a declarat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu la întâlnirea cu omologul său Yair Lapid la Ierusalim.


Citește și : America Latină, sub ameninţarea unei crize alimentare, o consecinţă a războiului din Ucraina (ONU)

Potrivit lui Lapid, progrese ar urma să aibă loc în relaţiile diplomatice, de securitate şi economice după prima vizită a unui ministru turc de externe în 15 ani.

De la criza din Gaza din 2018, care a escaladat din cauza deschiderii ambasadei SUA la Ierusalim, cele două ţări nu au mai avut reprezentare la nivel de ambasadori.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a atacat în mod repetat Israelul în trecut, numind ţara un „stat terorist”.

Întâlnirea dintre miniştrii de externe vine la o zi după ce Cavusoglu s-a întâlnit cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi ministrul său de externe Riyad al-Maliki la Ramallah, Cisiordania.

Citește și : Premierul din Sri Lanka preia Ministerul Finanţelor pentru a scoate ţara din criza economică

Normalizarea relaţiilor cu Israelul are loc independent de sprijinul Turciei pentru „problema palestiniană”, a declarat Cavusoglu.

El a adăugat că apropierea cu guvernul israelian ar avea de asemenea un efect pozitiv asupra palestinienilor.