DISTRIBUIȚI
World Israel News

Israelul şi-a deschis joi un birou de legătură la Rabat, în marja primei vizite a unui şef al diplomaţiei israeliene în Maroc după normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări, în 2020, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Moment istoric – am inaugurat reprezentanţa israeliană în Maroc”, a scris pe Twitter ministrul de externe israelian Yair Lapid, după inaugurarea fără mare pompă a biroului, în prezenţa ministrului marocan delegat pentru afaceri africane Mohcine Jazouli.


Citește și : Cutremur puternic în Filipine; a fost lansată alertă de tsunami

O scrisoare a preşedintelui israelian Isaac Herzog în care acesta îl invită pe regele marocan Mohammed al VI-lea să viziteze Israelul i-a fost înmânată şefului diplomaţiei marocane, a adăugat Lapid.

Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu l-a invitat şi el pe monarhul marocan în Israel la finalul 2020, invitaţie rămasă fără un răspuns oficial.

Marocul a devenit la sfârşitul anului trecut a patra ţară arabă care îşi normalizează relaţiile cu Israelul, în contrapartidă la o recunoaştere americană a ”suveranităţii” în teritoriul disputat al Saharei Occidentale.

SUA au felicitat ”Marocul şi Israelul pentru redeschiderea biroului de legătură israelian la Rabat”, a scris secretarul de stat american Antony J. Blinken.

Comunitatea evreiască din Maroc este cea mai importantă din Africa de Nord (aproximativ 3.000 de persoane) şi circa 700.000 de israelieni de origine marocană şi-au păstrat legături puternice cu ţara de origine.

Citește și : Anticiclonul ‘Lucifer’ lovește puternic Italia cu temperaturi record de 48,8 grade Celsius

Cele două ţări au întreţinut legături oficiale din 1993 până în 2000, data declanşării celei de-a doua Intifada în teritoriile palestiniene contra ocupaţiei israeliene.

Înainte de Maroc, şi Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Sudan şi-au normalizat, anul trecut, relaţiile cu Israelul în cadrul unor acorduri calificate drept ”trădare” de către palestinieni.