DISTRIBUIȚI

Ministrul afacerilor externe israelian Yair Lapid a inaugurat joi seara prima ambasadă a ţării sale în Bahrain, la un an după semnarea unui acord de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi această mică monarhie din Golf, informează AFP, potrivit agerpres.

„Am deschis în mod oficial ambasada israeliană în Bahrain”, a anunţat ministrul israelian pe Twitter, adăugând că cele două ţări au convenit să inaugureze „până la sfârşitul anului” o ambasadă a Bahrainului în Israel.


Citeşte şi: Paşaportul devine OBLIGATORIU pentru a intra în UK – Black News

În timpul vizitei sale, o premieră a unui ministru de externe israelian în Bahrain, Yair Lapid a fost primit de regele Hamad bin Isa Al-Khalifa, publicând pe Twitter o fotografie cu întrevederea lor, pe care a calificat-o drept „istorică”.

La câteva ore după sosirea lui Lapid în capitala Manama, un Airbus A320 al companiei naţionale Gulf Air a aterizat la Tel Aviv venind din Bahrain, inaugurând astfel prima legătură aeriană comercială dintre cele două ţări.

Lapid a discutat apoi cu prinţul moştenitor şi premierul Bahrainului, Salman bin Hamad al-Khalifa, precum şi cu omologul său Abdellatif al-Zayani. Cei doi responsabili au semnat mai multe acorduri în domenii precum mediul sau sportul şi au susţinut o conferinţă de presă comună.

„Am discutat despre cooperarea dintre ţările noastre, precum şi despre cum să transformăm pacea oficială dintre noi într-o prietenie activă pe planurile economic, al securităţii, politic şi civil”, a notat Lapid pe Twitter după întrevederea cu Zayani.

„Vizita voastră este un pas spre un progres deja realizat (…) şi subliniază încă o dată dorinţa noastră împărtăşită pentru restabilirea păcii, stabilităţii şi cooperării în Orientul Mijlociu”, a declarat la rândul său Zayani în timpul conferinţei de presă.

Cei doi responsabili şi-au exprimat sprijinul pentru soluţia cu două state în rezolvarea conflictului israeliano-palestinian, Lapid precizând că „nu toată lumea gândeşte de această manieră” în cadrul guvernului israelian, o coaliţie formată din mai multe partide politice.

Vizita înaltului responsabil israelian nu este pe placul tuturor locuitorilor din Bahrain. Manifestanţi au dat foc la cauciucuri la periferia capitalei pentru a protesta împotriva acestei vizite, o bună parte din populaţia Bahrainului opunându-se normalizării relaţiilor cu Israelul şi susţinând cauza palestiniană. Hashtag-ul în arabă „Bahrain împotriva sionismului” este popular pe reţelele sociale.

Citeşte şi: Coreea de Nord a testat o rachetă antiaeriană – Black News

Pe 15 septembrie 2020, Bahrainul a semnat, în acelaşi timp cu Emiratele Arabe Unite, un acord pentru stabilirea relaţiilor oficiale cu Israelul, făcând din aceste monarhii din Golf primele ţări arabe care au recunoscut statul israelian, după Egipt în 1979 şi Iordania în 1994.

Palestinienii au denunţat „o lovitură de cuţit în spate” şi au acuzat Emiratele Arabe Unite şi Bahrainul că au trădat „consensul arab” făcând din reglementarea conflictului israeliano-palestinian condiţia indispensabilă pentru normalizarea relaţiilor cu statul israelian.