DISTRIBUIȚI
Haber7

Israelul se opune acordului semnat luna trecută între Libia şi Turcia ce delimitează frontiera maritimă în estul Mediteranei, deşi acordul este puţin probabil să conducă la un conflict cu Ankara, a declarat luni ministrul de externe israelian, citat de Reuters, scrie agerpres.

Acordul dintre Ankara şi Tripoli croieşte un coridor din limitele maritime dintre Libia şi Turcia, deschizând potenţial calea explorării acolo de petrol şi gaze.


Citește și : Covoarele din Turkmenistan, incluse de UNESCO pe lista patrimoniului cultural al umanității

Grecia, care este un aliat strâns al Israelului şi are dispute cu Turcia în legătură cu o serie de probleme, a calificat acordul absurd deoarece ignoră prezenţa insulei greceşti Creta între coastele Turciei şi Libiei.

Guvernul israelian nu a făcut anterior niciun comentariu public asupra acordului, deşi prim-ministrul Benjamin Netanyahu se va duce în Grecia săptămâna viitoare pentru a consolida planurile cu Atena şi Cipru de a construi o conductă submarină pentru export de gaz din Israel în Europa.

Nicosia a declarat că Netanyahu i-a spus preşedintelui cipriot vinerea trecută că acordul maritim trebuie condamnat ca „ilegal”.

Solicitat să confirme anunţul cipriot, ministrul de externe Israel Katz a declarat: „Aceasta este poziţia oficială a Israelului. Dar
nu înseamnă că trimitem nave de luptă pentru a ne confrunta cu Turcia”.

Citește și : Utilizarea țigaretelor electronice crește riscul de afecțiuni pulmonare

Într-un interviu la Canalul 13 de televiziune israelian, Katz a spus că în timp ce preşedintele turc Tayyip Erdogan este un adversar, el nu crede că Israelul şi nici membrul NATO Turcia caută un conflict.

„Nu avem nicio dorinţă şi nici Turcia nu are dorinţa unei confruntări cu Israelul”, a declarat el.