DISTRIBUIȚI
Hand holds test tube for Coronavirus 2019-nCOV analysis.

Guvernul israelian a anunţat vineri o serie de măsuri în speranţa de a proteja ţara de noua variantă a coronavirusului depistată în premieră în Africa de Sud, dar identificată în cel puţin un caz în Israel, transmite AFP, potrivit agerpres

În cursul dimineţii, Ministerul Sănătăţii a declanşat un mic seism anunţând depistarea în ţară a unui prim caz de infectare cu varianta B.1.1.529, la o persoană care călătorise în Malawi, şi a cel puţin încă două cazuri la persoane revenite din străinătate.


Citește și : Australia acuză China de acţiuni ALARMANTE în contrast cu retorica pacifistă

Cele trei persoane, plasate în izolare, erau vaccinate contra COVID-19, a indicat ministerul, fără a preciza numărul de doze sau tipul vaccinului. Ulterior, guvernul a evocat un alt caz potenţial.

Premierul Naftali Bennett a convocat imediat o reuniune cu miniştri şi responsabili din sănătate pentru adoptarea de măsuri vizând identificarea persoanelor potenţial contaminate cu noua variantă şi limitarea călătoriilor între Israel şi continentul african.

‘Această variantă este foarte îngrijorătoare (…) Există un caz confirmat, alte trei cazuri suspecte pe care le verificăm acum, şi credem că mai există şi altele’, a declarat premierul Bennett într-o conferinţă de presă.

El a precizat că guvernul va comanda 10 milioane de kituri de teste PCR ce pot identifica această variantă.

‘Toate ţările din Africa (…), cu excepţia celor din Africa de Nord, sunt plasate pe lista roşie şi toţi israelienii care revin de acolo trebuie să respecte întocmai carantina’, inclusiv cei care au sosit în ultimele două săptămâni.

‘Suntem aproape de o situaţie de urgenţă (…) Nu ne vom asuma niciun risc’, a mai afirmat Bennett, în timp ce Israelul se pregăteşte să celebreze începând de duminică Hanuka, ‘sărbătoarea luminilor’, o perioadă propice reuniunilor în familie şi la sinagogi.

Pe 11 noiembrie, responsabili civili şi militari israelieni de rang înalt au condus un exerciţiu care a vizat să testeze capacitatea de răspuns (campanii masive de depistare şi de vaccinare, instituirea unor restricţii de deplasare sau închiderea aeroportului internaţional Ben Gurion) în eventualitatea apariţiei unei noi variante a coronavirusului SARS-CoV-2.

Citește și : Soţii Biden au petrecut Ziua Recunoştinţei în casa unui prieten multimilionar

Mai mult de 5,77 milioane de israelieni (peste 80% din populaţia adultă) au primit două doze de vaccin Pfizer, iar peste 4 milioane dintre ei, şi o a treia doză, iar în această săptămână a debutat vaccinarea copiilor între 5 şi 11 ani.

Guvernul a relaxat în primăvară majoritatea măsurilor de lockdown şi la începutul lunii noiembrie a deschis frontierele pentru turiştii străini vaccinaţi. Masca de protecţie rămâne obligatorie în magazine, la fel şi certificatul verde pentru accesul în baruri şi restaurante.