DISTRIBUIȚI
Al Monitor

 Parlamentarii israelieni au votat joi pentru dizolvarea parlamentului în urma prăbușirii coaliției de guvernare a premierului Naftali Bennett, deschizând calea pentru alegerile din 1 noiembrie, scrie Reuters, informează mediafax.

Bennett se va retrage la miezul nopții și va fi înlocuit de partenerul său de coaliție, ministrul de externe Yair Lapid, care va conduce guvernul în timpul a ceea ce se așteaptă să fie o luptă electorală acerbă cu liderul opoziției și fostul premier Benjamin Netanyahu.


Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

Bennett, un fost comando al armatei și milionar în domeniul tehnologiei, nu va candida la alegeri. Într-o declarație făcută la sfârșitul zilei de miercuri, el a declarat că guvernul său a lăsat o „țară prosperă, puternică și sigură” și a arătat că partide de la diferite capete ale spectrului politic pot lucra împreună.

Netanyahu, înlăturat în urmă cu puțin peste un an de coaliția improbabilă a lui Bennett, formată din partide atât de dreapta și de stânga, cât și din minoritatea arabă din Israel, a promis că va reveni la putere în fruntea partidului de dreapta Likud.

„Au promis schimbarea, au vorbit despre vindecare, au realizat un experiment – și experimentul a eșuat”, a declarat el în fața parlamentului înainte de vot.,

Citește și : Un politician proeminent din opoziția rusească, reținut la Moscova

 

În timp ce sondajele de opinie arată în prezent că Likud este cel mai puternic partid politic, acestea nu arată niciun câștigător clar al alegerilor, lăsând Israelul să se confrunte cu luni de incertitudine politică, în timp ce problemele economice și de securitate regională se intensifică.