DISTRIBUIȚI

Israelul se aşteaptă să fie inclus în programul american Visa Waiver în luna septembrie a acestui an, a declarat miercuri premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Reuters şi agerpres.

Ambasada Statelor Unite la Ierusalim a afirmat în 30 ianuarie că Israelul îndeplineşte condiţia ca rata cererilor de viză respinse de către autorităţile americane să fie de cel mult 3%.


Citeşte şi: Preşedinta BCE a fost uşor rănită într-un accident rutier – Black News

Înaintea anunţului lui Netanyahu, consilierul său pentru securitate naţională, Tzaki Hanegbi, a scris pe Twitter că parlamentul urma să ratifice ultima dintre patru legi care ”vor duce către eliminarea obligativităţii vizelor pentru SUA pentru cetăţenii Israelului”.

El s-a referit la aprobarea în plenul Knesset-ului (parlamentul unicameral israelian, ce are 120 de membri) a unei legi privind crearea unei noi baze de date naţionale despre imigraţie în legătură cu datele pasagerilor zborurilor.

Anterior, Washingtonul solicitase un acces sporit la bazele de date din Israel referitoare la călătorii israelieni care ajung în SUA.

Deocamdată nu este clar dacă Israelul a îndeplinit o altă condiţie pusă de SUA pentru acceptarea în programul Visa Waiver – trecerea liberă a palestiniano-americanilor pe aeroporturile sale şi în Cisiordania.

Citeşte şi: China, Japonia și războiul din Ucraina – Black News

Declaraţia lui Benjamin Netanyahu mai indică faptul că în lunile următoare Israelul va soluţiona solicitările restante, fără însă a oferi detalii.

Programul U.S. Visa Waiver cuprinde în prezent 40 de ţări, printre care şi 24 de state din Uniunea Europeană. Dintre membrele UE, doar Bulgaria, Cipru şi România nu sunt incluse în acest program.