DISTRIBUIȚI
timesofisrael.com

Israelul a ridicat o restricţie asupra livrării de combustibil în Fâşia Gaza, esenţială pentru alimentarea cu electricitate a enclavei palestiniene, la o săptămână după reducerea la jumătate a fluxului după o serie de incidente violente, potrivit unui responsabil israelian, citat de AFP, potrivit agerpres.

Agenţia israeliană de operaţiuni civile în teritoriile palestiniene (Cogat) a anunţat la 26 august că va reduce la jumătate livrările de combustibil către Gaza după ce mai multe rachete au fost trase din enclavă spre teritoriul israelian cu o zi înainte.


Citește și : Papa Francisc face o vizită în Mozambic, Madagascar și Mauritius

Luni, un responsabil al apărării israeliene a declarat pentru France Presse, cu condiţia anonimatului, că restricţia asupra combustibilului a fost ridicată duminică.

Livrările de combustibil sunt esenţiale pentru a alimenta singura centrală electrică din Fâşia Gaza aflată sub blocadă israeliană.

Israelul justifică blocada prin necesitatea de a stăpâni mişcarea islamistă Hamas, care conduce enclava şi cu care a purtat trei războaie din 2008.

Pentru observatorii critici faţă de politicile Israelului, aceasta reprezintă o pedeapsă colectivă împotriva locuitorilor din Gaza.

Livrările de combustibil, coordonate cu Naţiunile Unite şi plătite de Qatar, au fost convenite la sfârşitul anului 2018 ca parte a unui acord de armistiţiu între Israel şi liderii Hamas.

Potrivit ONU, acestea au îmbunătăţit alimentarea cu electricitate a locuitorilor din Gaza care în prezent primesc aproximativ 10 ore de curent pe zi faţă de cel puţin patru înainte.

După o lună de calm, tirurile de rachete din Fâşia Gaza, unde trăiesc două milioane de palestinieni, au fost reluate la jumătatea lunii august.

Citește și : Indonezia interzice manifestațiile în Papua şi Papua de Vest

Acestor tiruri li se adaugă încercările de infiltrare a palestinienilor înarmaţi în Israel, uneori chiar şi cu lansatoare de rachete.

Israelul ripostează fie deschizând focul asupra bărbaţilor care încearcă să treacă bariera de securitate, fie prin bombardarea „siturilor” Hamas, pe care o învinovăţeşte pentru tirurile de rachete.

La 27 august, armata israeliană a bombardat un post militar al Hamas în Gaza, după ce a fost tras un obuz de mortieră asupra Israelului.