DISTRIBUIȚI
The Times of Israel

Guvernul israelian refuză să negocieze cu un viitor guvern de uniune palestinian din care ar face parte gruparea Hamas dacă această formaţiune islamistă nu depune armele, nu renunţă la violenţe şi nu recunoaşte Israelul, se arată într-un comunicat oficial difuzat marţi, relatează AFP. 

Cabinetul israelian restrâns, care se ocupă de probleme de securitate, a condiţionat de asemenea orice discuţie cu un guvern de uniune palestinian de o rupere a legăturilor între Hamas şi Iran, de predarea trupurilor soldaţilor israelieni ucişi în timpul războiului din 2014 în Fâşia Gaza şi de eliberarea israelienilor reţinuţi în teritorii.


Reuniunea cabinetului de securitate israelian survine în timp ce Hamas şi Fatah, principalele formaţiuni palestiniene, încearcă să îngroape 10 ani de neînţelegeri şi să organizeze în curând discuţii pentru formarea unui guvern de uniune.

După aproape două zile de discuţii mediate de Egipt, desfăşurate cu uşile închise la Cairo, organizaţiile palestiniene rivale Hamas şi Fatah au ajuns joia trecută la un acord. Guvernul de uniune Fatah-Hamas va prelua de la 1 noiembrie punctul de trecere de la Rafah, dintre Egipt şi Fâşia Gaza, iar de la 1 decembrie va controla întreaga Fâşie Gaza, guvernată până acum de Hamas. Rămâne incert viitorul a 25.000 de membri ai aripii armate a acestei grupări.