DISTRIBUIȚI
India Opines

Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a calificat sâmbătă drept „provocare” anunţul făcut de Iran cu privire la tirul unei noi rachete cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri, transmite AFP. 

„Racheta balistică lansată de Iran constituie o provocare la adresa Statelor Unite şi aliaţilor acestora, printre care Israelul, şi un mijloc de a ne testa reacţiile”, a afirmat ministrul într-un comunicat.


„Este o dovadă suplimentară a ambiţiei Iranului de a deveni o putere mondială pentru a ameninţa ţările din Orientul Mijlociu şi statale democratice din lume”, a adăugat el.

„Ne putem imagina ce s-ar întâmpla dacă Iranul se dotează cu arma nucleară la care aspiră această ţară. Ne trebuie să se întâmple aşa ceva”, a mai spus Avigdor Lieberman.

Iranul a anunţat sâmbătă că a testat „cu succes” o nouă rachetă cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri într-un moment în care Statele Unite denunţă programul balistic al Teheranului şi ameninţă cu retragerea din acordul nuclear.

În cursul săptămânii, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a denunţat încă o dată, de la tribuna ONU, la New York, acest acord încheiat în 2015 între marile puteri şi Iran.

Textul urmăreşte să controleze caracterul civil al activităţilor nucleare iraniene în schimbul ridicării progresive a sancţiunilor impuse Teheranului. Benjamin Netanyahu este însă de părere că acesta permite Iranului să îşi dezvolte programele nucleare folosind acordul ca paravan.

Preşedintele american, Donald Trump, a afirmat marţi că acest acord este „una dintre cele mai rele şi părtinitoare tranzacţii în care SUA au intrat vreodată”.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), având ca misiune să controleze activităţile nucleare iraniene, Teheranul s-a conformat până în prezent termenilor acordului din 2015.