DISTRIBUIȚI
The Times of Israel
Justice Minister Ayelet Shaked arrives to the weekly cabinet meeting at Prime Ministers office in Jerusalem on September 3, 2017. Photo by Marc Israel Sellem/POOL *** Local Caption *** ????? ????? ????? ??? ?????

Oficialii israelini au salutat decizia Statelor Unite de a scoate din ilegalitate statutul coloniilor israeliene din Cisiordania și au făcut apel la obținerea suveranității asupra acestor regiuni de către autoritățile de la Ierusalim, relatează site-ul cotidianului The Guardian, potrivit mediafax.

„Acum a venit timpul să aplicăm pentru suveranitatea noastră asupra acestor comunități”, a declarat fostul ministru israelian de Justiție, Ayelet Shaked , în cadrul unui mesaj de mulțumire adresat Washingtonului. „Poporul Evreu are dreptul legal și moral de a trăi în țara lor de origine”, a reiterat oficialul.


Citește și : Maria Butina, invitată să lucreze la biroul comisarului rus pentru drepturile omului

Conform aprecierilor făcute de oficialii israelieni și a militanților în favoarea coloniilor, schimbarea adoptată de americani demonstrează faptul că a venit timpul pentru Israel să obțină controlul permanent asupra regiunilor din Cisiordania, într-un demers care pune capăt aspirațiilor palestinienilor de obținere a independenței.

Consiliul Yesha, principala organizație a coloniilor israeliene, a solicitat Guvernului de la Ierusalim să proclame imediat suveranitatea asupra teritoriilor.

Citește și : China somează SUA să înceteze provocările militare în Marea Chinei de Sud

Administraţia Donald Trump a anunţat, luni seară, modificarea poziţiei Statelor Unite faţă de coloniile israeliene din Cisiordania, care nu vor mai fi considerate ilegale. Washingtonul a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Isreaelului, a transferat sediul ambasadei SUA din Tel Aviv în Ierusalim şi a închis o misiune diplomatică palestiniană din capitala americană. Autoritatea Palestiniană a condamnat vehement aceste decizii.