DISTRIBUIȚI
My Jewish Learning

Israelul este pregătit să coopereze şi să facă schimb de informaţii cu Arabia Saudită ‘pentru a face faţă Iranului’, a declarat şeful Statului Major israelian, Gadi Eisenkot, într-un interviu publicat joi, relatează agerpres .

‘Suntem pregătiţi să facem schimb de experienţă şi informaţii cu ţările arabe moderate pentru a face faţă Iranului’, a declarat generalul Eisenkot pentru site-ul de informaţii Elaph, fondat de un om de afaceri saudit, cu sediul în Marea Britanie.


Citiți și : Banca Mondială a aprobat acordarea a 150 milioane de dolari pentru a ajuta Yemenul

‘Suntem pregătiţi să facem schimb de informaţii dacă este necesar’, a insistat el, întrebat dacă Israelul a făcut recent schimb de informaţii cu Riadul.

Un responsabil al armatei israeliene a confirmat pentru AFP conţinutul acestor afirmaţii. El a adăugat că interviul, luat la Tel Aviv de un corespondent al site-ului de informaţii privat, a fost primul de acest tip acordat pentru media arabe de un şef de stat major israelian în exerciţiu.

Aceste declaraţii survin într-un context de tensiuni puternice pe mai multe dosare între cele două puteri regionale, Arabia Saudită, sunnită, şi Iranul şiit. Arabia Saudită nu are relaţii diplomatice cu Israelul. Iranul este, ca şi pentru saudiţi, marele inamic al Israelului.

În urma demisiei premierului libanez Saad Hariri, anunţată la 4 noiembrie la Riad, gruparea libaneză şiită Hezbollah şi Iranul au acuzat Arabia Saudită că împinge Israelul să atace Libanul.

‘Nu avem nicio intenţie de a declanşa un conflict cu Hezbollah în Liban şi de a ajunge la război, dar nu putem să acceptăm ameninţările strategice venite de acolo’, a spus generalul Eisenkot.